1238942037_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuva: Microsoft Clip Gallery

Elintarviketuotanto maailmalla ja Suomessa on ollut huonossa valokeilassa elintarvikkeissa olleiden vierasperäisten ja epidemiologisten löydösten takia.

Suomessa elintarviketeollisuus on kontrolloiduimpia tuotantoaloja Euroopassa hygienian suhteen. Elintarviketurvallisuusvirasto tekee hyvää työtä puhtaan suomalaisen ruoantuotannon valvomiseksi. Näin tulee ollakin kun kysymyksessä on ihmisten ruokaturvallisuus.

Viimepäivinä julkisuudessa esillä olleet elintarvikkeiden ikävät löydökset: lasi, salmonella tai norovirus on saanut hysteerikot liikkeelle, joiden mielikuvitus on lähtenyt nousukiitoon.

Sanomatta on selvää, että kaikki näihin tapauksiin tulee suhtautua vakavasti ja asiat tulee selvittää perinpohjaisesti sekä tällaisten toistuminen tulee estää. Mutta se on anteeksiantamatonta, että viranomaiset ja lehdistö levittää asian tiimoilta toisen käden tietoa.

Tällaisilla väärällä sekä väritetyllä tiedoilla saavat villeimmätkin huhut ilmaa siipiensä alle ja todellisuus heittää kuperkeikkaa.

Kotikunnassani terveyskeskuslääkäri syyllisti aiheetta lehdissä erään työntekijäryhmän norovirus-epidemian aikana vaikka tartuntalähdettä ei ole saatu vielä selville kun tutkimukset ovat (olivat) kesken. Samalla kun opetushenkilökunta harhautui väärätiedon välittämiseen koululaisille em. tapauksesta.

Varsinainen tartuntalähde ei selviä ehkä koskaan. Kun tiedetään, että virus viihtyy erilaisilla pinnoilla, jopa viikon. Melkoinen Sherlock Holmes pitää olla, että norovirus-epidemian tai muun tartuntataudin alkulähde nurmolaisissa kouluissa saadaan selville luotettavasti.

”Lasilöydökset” tuontielintarvikkeista ovat vakavailmiö ja alkulähde tulee jäljittää mahdollisimman nopeasti, kysymys on ihmisten terveyttä uhkaavasta turvallisuustekijästä. Vaaranaiheuttajat tulee saattaa nopeasti edesvastuuseen jos ilmenee, että kysymys on tahallisesta tai tahattomasta teosta.

Ihmisenmieli on siitä kummallinen, että se näkee mörköjä sielläkin missä niitä ehkä ei ole. Tällaisesta tapauksesta voi olla kysymys myös Kuopion löydöksessä, jossa väittämä on se, että broilerisuikalepaketissa olisi ollut lasia.

Vahvimpana vaihtoehtona löydökselle on se, että kysymys on luunsirusta. Mutta aikaa vahvaa näyttöä pitää olla jos asia osoittautuu muuksi. Näitten asioitten yhteydessä tällaisten lausuntojen antajat tulee saattaa edesvastuuseen, mikäli väittämä osoittautuu perättömäksi.

Nyt julkisuudessa olevien elintarvikkeiden ympärillä olevan ”kohun” todellisuuden selvittyä viranomaisten pitää tulla julkisuuteen nopeasti ja välittää oikeaa tietoa tutkimusten tuloksista ihmisille. On kysymys sitten: noroviruksesta tai muusta tartuntataudista tai tuontielintarvikkeiden lasilöydöksistä.