2053570.jpg

Ilmastomuutoksen merkit ovat olemassa, tätä olemassa olevaa tosiasiaa ei voi kukaan kiistää. Vai voiko? Ilmastomuutoksen nopeudesta ja vaikutuksista ollaan erimieltä. Mutta ellei tähän ihmiskunnan yhteen suurempaan haasteeseen ryhdytä nopeasti vastaamaan niin elinpiirimme muuttuu ratkaisevasti siihen suuntaan, että voimme hyvästellä nykymuotoisen elämämme.

Muutokseen vaaditaan tahtoa ja tekoja, joiden ei tarvitse merkitä paluuta kivikauteen vaan se merkitsee luonnonvarojen käyttöä sen sietokyvyn rajoissa. Maapallon ekologisen sietokyvyn rajat me tiedämme. Oman hiilidioksidipäästötestin mukaan tuotan 8841 kiloa CO2 vuodessa.

Vaikka en omista autoa sekä elän muutenkin mielestäni säästeliäästi että yritän kierrättää taloudessani syntyvää jätettä. Edellä mainitusta huolimatta minun pitäisi puolittaa hiilipäästöni asetettujen tavoitteiden mukaan, se on kova tavoite. Testin mukaan syön lihaa liian usein ja lentelen lentokoneella, joka nostaa hiilidioksidipäästöäni.

Lennän lentokoneella kotimaassa korkeitaan kolme kertaa vuodessa ja kerran vuodessa Euroopassa tai mannertenvälisen lennon. Olen yrittänyt löytää suomenkielistä Internet-sivua, jossa voisin maksaa lentomatkustuksesta ympäristömaksua mutta sitä en ole löytänyt. Mielestäni matkanjärjestäjä voisi periä maksun suoraan matkanhinnassa.

Toisaalta voin vähentää lentomatkojani kotimassa mutta yhden Euroopan-lennon haluaisin tehdä siitä syystä, että kun minulle tärkeä kaksoissisareni tytär asuu Portugalissa ja sinne matkustaminen maitse vie ajallisesti käytettävästä ajasta liian suuren osuuden.

Lisäksi voin ottaa syyniin kaiken sen mikä kuuluu nykyiseen elämän menooni. Sammutan valot asunnostani silloin kuin se on mahdollista, poistan virran valmiustilassa olevista laitteista, säästän vettä jne. En tiedä voinko vaikuttaa omalta osaltani elintarvikkeiden tuotantotapaan. Kun tuotannon ja kaupan rakenteiden muuttaminen on se lähtökohta elintarvikkeiden tuotantotapamuutokselle.

Toisaalta kuluttajalla ei ole suuria mahdollisuuksia nykyisessä elämänrytmissä ja kauppajärjestelmässä tutkia kaikkia mahdollisia ruoan tuotantotapoja, jotka vaikuttavat ilmastomuutokseen. Elintarvikkeiden ja teollisen tuotannon ympäristökuormituksia tulee säädellä yhteiskunnan laeilla ja säädöksillä sekä kansainvälisillä sopimuksilla.

Yksilötasolla kuluttajan valinnat ovat osa tätä ekologista kokonaisratkaisua niin, että kykenemme jarruttamaan ympäristöön kohdistuvaa ekologista muutosta. Mutta ympäristön muutosjarrua tulee nyt ryhtyä painamaan, ettemme joudun paniikkijarrutukseen kun maapallon elämä näyttää olevan ekologiseen tuhoon johtavalla kiihdytysradalla.