2005880.jpg


Yleisradion rahoitusta pohtiva politiikka-jussien aivoriihi on sylkäisyt pandoran lippaastaan käsittämättömiä taivaanrannan maalarien vitsejä. Työryhmän vetäjänä on kansanedustaja Lintilä (kesk.) ja ideariihen jäsen kansanedustaja Kallis (krist.) on kehitellyt Ylen rahoitusongelmiin kuningasidean. Idean mukaan TV-lupamaksu liitettäisiin asunnonomistajan hoitovastikkeeseen tai vuokralaiselta se perittäisiin vuokrasta.


Lisäksi ideapöydällä on myös sellainen malli, että tv-lupamaksu perittäisiin ansiotulosta veroluonteisena maksuna. Käsittämättömiä ajatuksia! Tv-lupamaksujen uudet perintäideat kuulostavat siltä kuin hölmöläiset yrittäisivät kantaa säkillä valoa taloon.


Tv-luvan hankkiminen tulee olla edelleen laitteen omistajan tehtävä eikä sitä tule kytkeä asuntoon tai ansiotuloon kun television ostaminen on vielä toistaiseksi vapaaehtoista Suomessa. Ylen rahoitusongelmien vaihtoehtoja voisivat olla suora valtion budjettirahoitus, television rekisteröiminen Viestintäviraston tietokantaan oston yhteydessä tai muun järjestelmään avulla lupamaksujen keräilyn tehostaminen. Tv-lupamaksulla rahoitetaan 90 prosenttia Ylen toiminnasta.


Eräiden lähteiden mukaan Suomessa olisi 200.000 luvatonta televisiota, joista n. 70 -80 000:lla puuttuu lupa maksukyvyttömyyden takia. Sanomatta on tietysti selvää, että myös luvattomien televisioiden ongelmaan tulee löytää ratkaisu. Lisäksi kun Internet on uusi väylä television katseluun.


Ylen laatuohjelmien tuotannon rahoittaminen on olennaisen tärkeää siitä syystä, että Big Brother kanavia on jo riittävästi. Lisäksi kun Ylen ohjelmatuotannolle on asetettu myös yhteiskunnallisia ulottuvuuksia julkisena palveluna, joita kaupallisilla kanavilla ei ole kuten mm. viranomaistiedotteiden välittäminen.