<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1906108.jpg

Terveyspalvelut tökkivät niitä tarjoavassa terveyskeskus kuntayhtymässä kotikuntani alueella. Voidaan puhua terveyshuollon kriisistä ja hoitotakuu ei toteudu lain säätäjän edellyttämällä tavalla.

 

Useasti suivaantuneet ihmiset purkavat tuntojaan lehdissä, kun eivät pääse terveyshoitohenkilöstön vastaanotoille, ja oikeutetusti. Mielestäni ongelma on siinä, että ei ole henkilökuntaa riittävästi ja vastaanottojen varausjärjestelmä ei toimi osittain henkilökuntavajauksesta johtuen.

 

Omasti kokemuksestani voin kertoa sen, että yritin varata läheiselle terveysasemalle vastaanottoaikaa, päivällä klo <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />12.00, kun ko. hoitoyksikön yhteystiedoissa sanottiin, että ajanvaraukset ma - pe klo 8.0015.00. Yritin sanoa, että en tarvitse aikaa samalle päivää mutta tylyvastaus oli, että kaikki vastaanottoajat jaetaan vasta seuraavana päivänä klo 8.00!!

 

Odottelin seuraavaan aamuun ja sitten toiveikkaana soittamaan em. aikaan ja viidentoista minuutin roikkuminen puhelinlinjoilla oli hiuskarvan varassa, että en luovuttanut soittoyritystäni vastaanotolle.

 

Käsittämätöntä on se, että ko. terveysaseman kaikki vastaanottoajat jaetaan yhdellä rysäyksellä samalla kellon lyömällä sekä lehtikirjoittelusta päätellen näin tapahtuu kaikissa terveyskeskus kuntayhtymän yksiköissä.

 

En yhtään ihmettele sitä, että ihmiset hakeutuvat yksityisvastaanotoille, joilla on siihen varaa, kun kuntien tai kuntayhtyminen terveyspalvelut tökkivät. Kuntien terveyspalvelujärjestelmä on remontoitava nopeasti, niin että jokainen kuntalainen saa potilaan kannalta katsottuna oikeaan aikaan tarvitsemansa terveyspalvelut.

 

Kotikuntani alueella ajanvarausjärjestelmä on uusittava ja lisättävä terveysyhtymän budjettivaroja lisähenkilöstön palkkaamiseen niin akuuttiin kuin myös ennaltaehkäisevään terveystyöhön. Ihmisille on taattava yhdenvertaiset terveyspalvelut kunnissa niin, että raha ei ratkaise terveyspalveluiden saatavuutta.