<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1837467.jpg

Kuva: Li Gang, Xinhua, Pekingin kisojen viralliset kisasivut.

 

Pekingin kesäolympialaisissa on rikottu kymmeniä urheilumaailman tai olympiaennätyksiä. Kiinalaiset ovat ampaisseet mitalitilaston kärkeen kultamitalien määrällä ja heidän urheilijoihinsa kohdistuvat ennen näkemättömät kotikisapaineet.

 

Toisen kisaviikon lajitapahtumat olivat erittäin dramaattiset ja huipentuivat 110 metrin aitajuoksuun. Dramatiikkaa kisaan tuli kun kiinalainen tähti ei kyennyt juoksemaan 110 metrin aitajuoksua jalkavammansa vuoksi.

 

Televisiokuvasta oli nähtävissä selvästi miten stadionyleisön kiinalaiset olivat tyrmistyneitä ja epäuskoisia siitä, kun Liu Xiang poistui juoksun startista dramaattisesti vaikka hän yritti startata, joka päätyi startin aavistuslähtöön ja Liun poistumiseen kisasta.

 

Kiinan keskustelevisio, CCTV; meni jopa niin pitkälle, että se soitti surumusiikkia tapahtuman takia kanavallaan. Menestymättömyys on aina tragedia myös urheilijalle vielä kun se tapahtuu näin dramaattisella tavalla.

 

Tämän "lentävän miehen" kisajuoksuun kulminoitui kaikki se kansallistunto, joita kiinalaisilla oli kun olympialaiset saapuivat heidän maaperälleen. Kiinalaisen urheiluväen sekä [1]Liu Xiangin unelma särkyi, yleisurheilussa, tähän juoksun starttiin.

 

[2]Kiinan varapresidentti Xi Jinping äityi lohduttamaan Liu Xiangia. "Me kaikki ymmärrämme, että Liu keskeytti kilpailun loukkaantumisen vuoksi. Toivomme, että hän rentoutuu ja keskittyy toipumiseen", hän sanoi (Lähde: HS). Vieläkö joku väittää, että urheilussa ei olisi poliittisia ulottuvuuksia.

 

Näillä eri maiden "urheilutähdillä" nostatetaan kansallisylpeyttä sekä yksimielisyyttä kansalaisten parissa. Mistä muusta syystä poliitikot olisivat niin ahkeria vierailemaan ja näyttäytymään kisa-areenoilla?
[1] http://www.radio86.fi/node/11405 Liu Xiang pyysi anteeksi keskeyttämistään [2] Lähde: Helsingin Sanomat Aitajuoksija Liu: Sietämätön kipu pakotti minut sivuun. Lue lisää: Varapresidentti