1818062.jpg 

Kuva: Pekingin Olympiakisojen kisasivut

Meneillään olevissa kesäolympialaisissa Pekingissä kisataan 28 urheilumuodossa ja 302 kilpailulajissa. Kisalajeja televisiosta katsellessa olen ihmetellyt judo-otteluja, joissa liikutaan keskellä Tatamia ja kiskotaan vastustajaa Judogista (judopuku).

 

Voin tunnustaa, että en ymmärrä lajista mitään mutta luulisi judo-ottelujen olevan "kunnon otteluja". Suurin osa ottelusta näyttää olevan kyttäämistä kuin sumopainissa tai vastustajan heikkoja hetkiä tutkaillaan niin, että toinen osapuoli saisi jukon?!

 

Tapahtumaköyhänä (minun mielestä) lajina kiinnostus ottelua kohtaan saa minut vaihtamaan televisiokanavaa! Ottelurakenteen tunteminen varmasti edes auttaisi kamppailulajin ymmärtämistä. Itse olen nopeatempoisen urheilunlajin seuraaja ja toisekseen pidän triathlonia todellisena urheilun kuninkuuslajina sen kovuuden vuoksi kun lajissa uidaan, juostaan ja pyöräillään kaikki lajit yhteen menoon.

 

Tutkailin [1]judoliiton verkkosivuja ja siellä todettiin, että se kehitelty vanhoista japanilaisista taistelulajeista ja Euroopassa lajia harrastaa n. kaksi miljoonaa ihmistä. Judolajin harrastajat voisivat valaista asiaa niin, että mitkä tekijät vetävät heitä lajin pariin eli mikä on lajin "juju"?