1752430.jpg

Kuva: Iijoen Saarikoskelta / Iijoen Suojeluyhdistys.

 

Ilmastomuutoksen ja EU:n päästörajoitusten edessä politiikkajussit ovat nostaneet jälleen kerran esille Lapin Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden rakentamisen sähkötuotantoa varten. Lähteiden mukaan sen sähkötuotanto olisi hyttysenkusi erämassa kun sen sähkötuotantoaltaiden vuosituotto olisi 115 MW ja tuotanto noin 200 Gwh/vuosi eli 0,5 prosenttia Suomen tarvitsemasta sähkön tarpeesta.

 

Alueen asukkaita Pudasjärvellä pidetään jälleen kerran tikun-nokassa tai "löyhässä hirressä", kuten kansanedustaja Salolainen arvioi, Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa 15.7.2008, vaikka Kollajan ja Vuotoksen vesirakentaminen on torpattu luonnonsuojelulailla, Naturalla ja koskiensuojelulailla.

 

Mitkä ovat todelliset syyt vallankulisseissa kun Pohjolan Voima ja politiikan duracellpuput ovat nostaneet esille uudestaan pohjoisen koskirakentamisen? Lisäksi kun sillä ei ole sähkötuotantoon merkittävää lisäystä kun se ei riittäisi edes yhden paperikoneen pyörittämiseen vuodessa.

 

Ajankohtaisen kakkosen raportti oli järkyttävä osoitus siitä, että kuinka eräät politiikan ratsumiehet ministeri Pekkarinen etunenässä, ajavat härskisti voimayhtiöiden etua. Suomen vesistöistä on jo 90 prosenttia tuhottu energiatuotannon tarpeisiin. Asian taustalla voi olla myös se, että vesituotannon avulla energiayhtiöt voivat syöttää ns. säätösähköenergiaa sähkömarkkinoille helposti kun hinta on korkealla.

 

Toisaalta vesirakentamista hyödynnetään nyt keppihevosena kun EU on asettanut tiukat ilmastotavoitteet Suomelle. Eurooppa-neuvosto päätti maaliskuussa vuonna 2007 Euroopan yhteisön tavoitteeksi lisätä uusiutuvien energiatuotantomuotojen käyttöä 20 prosenttia kokonaisenergiantarpeesta vuoteen 2020 mennessä.

 

EU:n komission tavoitteissa on, että Suomen velvoitteena olisi lisätä uusiutuvan energian käyttö [1]38 %:iin loppuenergian kulutuksesta nykyisestä 28,5 % tasosta. Suunnitelmassa on selvitetty 74 vesistörakentamiskohdetta.

 

Iijoki-seudun ihmiset ovat ajatelleet, että lait ja Korkeimman oikeuden päätökset antavat turvan suunnitella elämää eteenpäin näillä alueilla mutta se on ollut vain näköjään politiikan duracellpupujen sumutusta.

Kuten kansanedustaja Salolainen sanoi, Ajankohtaisessa kakkosessa, "aluetta on kurjistettu" niin että asukkaat eivät ole voineet suunnitella elämäänsä eteenpäin tai uusia työllistäviä elinkeinoja esim. luontoelinkeinoja kun voimayhtiöt ja eräät poliitikot pitävät Vuotoksen ja Kollajan vesirakentamista säännöllisesti esillä vaikka hankkeet ovat kertaalleen laeilla kuopattu. Koska, tällaiselle politiikan härskiydelle laitetaan piste?


[1] Lähde: Voimaa vedestä 2007 Selvitys vesivoiman lisäämismahdollisuuksista / Oy Vesirakentaja