1752391.jpg

Kuva: Pentti O. Pohjola

 

Nurmonjoki on jättänyt identiteettiini lähtemättömän vaikutuksen, olen elänyt joen varrella 47 vuotta elämästäni. Nurmonjoki on suurin Lapuanjoen sivuhaara ja joen alkupää on Alavuden kaupungin alueella Iso-ja Vähävehkajärvessä sekä Iso-Soukkajärvessä.

 

Aikanaan Lapuanjoki on ollut merkittävä vaelluskalajoki mutta Uudenkaarlepyyn padon rakentaminen jokisuulle 1926 pysäytti mm. lohen ja taimenen nousun joen yläjuoksulle. Myöhemmin vesistöön on rakennettu Hirvijärven (rakennettu 1974) ja Varpulan (rakennettu 1962 / korotettu 1974) tekoaltaat (2100 ha), joiden vesivoimalla tuotetaan sähköä.

 

Tekoaltaiden rakentamisen jälkeen eroosio-ongelma on kuluttanut vesiuoman rantapenkereitä ja joen eliöstö on muuttunut ratkaisevasti, tosin tilanne on nyt hiukan muuttunut kun joessa olevaan Hipinkoskeen on rakennettu pohjapato. Eikä joen vedenpinnan vaihtelu ole niin jyrkkä kuin se oli ennen pohjapatoa, veden pinnassa saattoi olla metrin pintavaihteluita vuorokaudessa.

 

Asian kääntöpuolena tekoaltaiden rakentamisen jälkeen on se, että alueelle on pesiytynyt linnustoyhdyskunta ja alueelta on tavattu vuoden 2006 laskennassa 225 lintulajia. Tekoallasalueella on vieraillut tälle alueelle harvinaisia lintuja kuten mm. amerikantavi, amerikanjääkuikka ja arosuohaukka.

 

Nurmonjoen muuttamista aikanaan tekoaltaan kurauomaksi ei alueella sen kummemmin ihmetelty vaan tyydyttiin siihen, että vesistöalueen jokakeväiset tulvat saatiin kuriin. Mutta myöhemmin ajateltuna kotiseutuni luontoa vaurioitettiin oleellisesti ja pysyvästi em. vesistörakentamisella kun ei ollut tietämystä syys-seuraus-suhteesta luonnossa tai lupaehdot olivat löysät hankeen toteutukselle.

 

Talvella Nurmonjoki ei ole jäätynyt enää vuosiin kun Vattenfallin sähkövoimalla tekoaltailta päästää uomaan juoksutusvettä. Tosin kotiseutuni talvet eivät ole entisenlaiset kun ne ovat niin leutoja, että ns. talvikautena tihuttaa taivaalta vettä kun sen pitäisi ajanjaksoon nähden tulla lumihiutaleina maahan.

 

Luontoa on vaurioitettu kaikkialla niin pysyvästi ja peruuttamattomasti, että nyt ovat edessä totuuden hetket ja luontolasku on inhimillisesti katsoen ihmiskunnalle erittäin kova sekä dramaattinen.