1439944.jpg

 

Netti on tuonut monenlaista yritteliäisyyttä internetverkossa, jonka tarjoamat palvelut ovat verkossa pääosin rehellisellä pohjalla mutta se on tuonut myös mukanaan nettirikollisuuden eri lajit.

 

Tilastoja nettikaupan rahavirroista ei löytynyt hakumoottorien avustuksella ja se olisi ehkä vaatinut etsimistä ajallisesti pidempään. Mutta monet suomalaiset ovat internet verkkokauppojen asiakkaita ja he luultavasti ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä asiakkaita. Verkossa tarjotaan myös sijoituspalveluita helppona tienä pankkitilien lihottamiselle.

 

Ajankohtaisin tällä hetkellä on Wincapita, joka pyöritti ns. sijoitusbisnestään internet-sivustossa ja kun rahaa oli kertynyt tarpeeksi, niin toiminnan pyörittäjät hävisivät kuin "pieru Saharaan" Wincapitaan sijoittaneiden rahat taskussa. Huijarit ovat jossain aurinkorannalla, huhujen mukaan Kaukoidässä.

 

Tässä laajamittaisessa verkostohuijauksessa todennäköisesti tulee käymään niin, että rahansa menettäneet jäävät nuolemaan näppejään vaikka sijoittajat tekevät rikosilmoituksia toiminnanpyörittäjistä tai rikosvyyhdin selvittely vie useita vuosia asiaa tutkivilta viranomaisilta. Verkostokirjoittaja [1]mursism on blogissaan ansiokkaasti selvittänyt mm. tätä Wincapitan tapausta kuten myös tamperelainen [2]Aamulehti.

 

Internetkauppa mahdollistaa monenlaisia toimintatapoja erityisen varovainen tulee olla silloin jos sivustolla ei ole mitään yhteystietoja toiminnanpyörittäjistä. Internetkauppa tulee todennäköisesti olemaan kasvusuuntainen kulutustavarakauppamuoto koska se on "kuluttajalle helppo" mutta sen raadollinen kääntöpuoli on se, että huijaukset tulevat todennäköisesti lisääntymään.

 

Useasti henkilökohtainen asiointi kauppaliikkeissä on turvallisin ratkaisu ostaa tarvitsemiaan tuotteita tai palveluluksia lisäksi asiakkailla on silloin fyysinen henkilö kaupanteon toisena osapuolena.

 

Mutta jos ryhtyy internetkaupan asiakkaaksi, niin tulee ottaa huomioon myös ne riskit, joita tähän kauppamuotoon kohdistuu. Internet-sivustojen luotettavuuden arviointi missä tahansa asiayhteydessä tulisi olla ensimmäinen arviointikriteeri. Mutta kun tekee pelisäännöt itselleen selväksi, niin verkostoasioinnissa on monenlaisia hyviä puolia kuten mm. se, että voi vertailla erilaisia asioita tuotteista, palveluksista jne. silloin kuin itse haluaa.