<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1379154.jpg

 

Suomalaiset matkustavat entistä enemmän eri puolilla maailmaa kun he voivat matkustaa vapaasti lähes jokaiseen maailman kolkkaan jos rahapussi antaa myöden. Itse olen harrastanut näitä lomakiertomatkoja useita vuosia yksikertaisesti siitä syystä, että ne ovat helppoja kun kaikki on valmiiksi mietitty sekä kiertomatkoilla näkee, kuulee ja kokee enemmän lomamaasta. Lisäksi beachillä makaaminen ei kerta kaikkiaan kiinnosta - ne ajat ovat ohi kohdaltani.

 

Suomalaiset ovat ujoa ja pidättyväistä kansaa kun he ovat lomamatkoilla tai ns. lomakiertomatkoilla. Kirjoituksessa välittyvät vain minun näkemykseni lomamatkoistani ja ne eivät ole yleispäteviä mutta mikäli suunnittelet lomakiertomatkaa Robinson Crusoe-hengessä, niin tässä tulee muutama kirjoittamaton matkasääntö, etikettivinkki tai muunlainen vinkki matkallesi.

 

1. Sivistyneeseen käytökseen kuuluu, että tervehditään kanssa matkustajia (myös muita ihmisiä) mutta mikäli erehdyt sanomaan esim. huomenta jollekulle matkaryhmäläiselle niin älä odota, että hän vastaa huomensanalla usein miten he eivät vastaa mitään. 2. Matkalaiset eivät harrasta vapaata Small talkia (jutustelua niistä näistä) 3. Siviiliasemasta tai työstä puhutaan ympäripyöreitä, esim. ammattia ei kerrota. 4. Älä esittele itseäsi nimeltä koska toinen matkalainen ei sitä erehdystä tee, että kertoo nimensä tai edes etunimeään vapaaehtoisesti mikäli saat keskustelun avatuksi toisen matkalaisen kanssa. 5. Suomalaiset matkustavat pareittain mutta myös on sellaisia matkalaisia, jotka seikkailevat Robinson Crusoe-hengessä eli jos olet tällainen matkustaja niin älä odota, että ”yhteistä säveltä” parien kanssa löytyy. Olet ”kolmas pyörä” koko matkanajan esim. samaan aamiaispöytään et voi mennä muitta mutkitta vaikka tilaa pöydästä löytyisi.

 

6. Olet ”erikoinen” muiden matkalaisten mielestä kun matkustat Robinson Crusoe-hengessä. 7. Matkalaiset ovat anonyymejä. Älä kerro itsestäsi mitään vapaaehtoisesti muille matkalaisille: harrastuksistasi, työstäsi tai muusta elämääsi liittyvästä, koska muutkaan matkalaiset eivät sitä tee. 8. Älä erehdy kysymään mitään henkilökohtaista suoraan matkalaisilta. 9. Robinson Crusoe-matkaajien tulee ottaa itse selvää kaikesta ja heidän tulee olla selviytyjiä.

 

10. Vaikka olet Robinson Crusoe niin vältä sellaisia tilanteita, että ettet joudu ryöstön kohteeksi. Älä seikkaile yksinäsi, pimeällä, sellaisilla seuduilla, jotka tiedetään rikosherkiksi alueiksi. 11. Älä koskaan pidä mukanasi koko lomamatkakassaasi. 12. Ole matkalla sellaisella mielellä, että maassa maan tavalla. 13. Mikäli puhekielitaitosi on riittävä keskustele matkakohteesi ihmisten kanssa. Näin pääset selville heidän arkeensa liittyvistä kysymyksistä ja saat arvokkaita vinkkejä kohteesta. 14. Opettele muutama sana matkakohteesi puhekieltä. Monet asiat sujuvat nopeammin sen jälkeen. 15. Ystävällinen hymy pelastaa sinut monesta tilanteesta ja muista olla ystävällinen myös hotellien sekä ravintoloiden työntekijöille saat sen takaisin silloin kuin tarvitset heidän apuaan.