<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 1320217.jpg

Mielenkiinto sosialidemokraattien puheenjohtaja valintaa kohtaan on saanut äimistyttäviä mittasuhteita. Ainakaan minun muistini mukaan ulkopuoliset tahot eivät ole olleet näin kiinnostuneita puoluejohtajien valinnoista. Herää kysymys, että yritetäänkö näillä ns. tutkimuksilla vaikuttaa puolueiden tuleviin valintoihin?

Yle innostui muiden mukana tekemään tutkimuksen SDP:n kannattajien mietteistä puheenjohtajakysymyksestä. Sen mukaan he haluavat uudet kasvot mutta eivät vastauksia 2000-luvun haasteisiin.

Pöyristyttävän hyvin on mennyt läpi ihmisten mielessä se, että kun on kivanaama ja flirttaillee julkisuuden kanssa niin vaaleissa puolue kuin puolue hukkuu äänivyöryn alle. Eräässä netin keskusteluareenassa valitettiin sitä, että kun yhdellä SDP:n puheenjohtajaehdokkaalla on kirjoittajan mielestä itkuiset kasvot. "Istu ja pala"! Tähänkö on menty, että periaatteista viis kun on vain edustava ulkomuoto?

Aikaisemmin puolueiden järjestötyössä piti puurtaa pitkänpäivätyön ennen kuin oli mahdollista edetä, näissä demokratiaa ylläpitävissä puolueissa, askelmissa ylöspäin. Huippuesimerkki kauniiden kasvojen esiinmarssista oli Kokoomuksen nimitys viestintäministerin avustajasta.

Eurovisiokasvo porhalsi suoraan ohi Kokoomusnuorten, viihteenpoluilta, ministerin avustajaksi ja hän ei ole ollut päivääkään Kokoomuksen nuorten hikisessä järjestötyössä. Lehdessä ministeri sitten oikein kehui kuinka hyvä puheen tämä Eurovisiokasvo oli jo hänelle kirjoittanut.

Ennakoiko tämä sitä, että poliittisissa puolueissa ihmisen ulkonäöllä on vain väliä eikä periaatteilla? Puolueissa tunnetaan suurta kiinnostusta viihdetyöläisiä kohtaan koska heidän avullaan voidaan ehkä saada ns. liikkuvien äänestäjien ääniä puolueille.

Viime eduskuntavaaleissa olivat urheilun ja viihteen jättiläiset ehdokkaina ja useat heistä menivät läpi vaaleissa Eduskuntaan, että pätkähti. Mutta uusia merkittäviä yhteiskunnallisia avauksia suomalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi he eivät ainakaan julkisuudessa ole tehneet.

Kansalaisdemokratian kannalta tämä on hälyttävä piirre, että vain julkisuuden henkilöä arvostetaan eikä pitkään puoluetyössä mukana olleita yhteiskunnallisia vaikuttajia. Puolueiden olisi syytä vakavasti pohtia sitä, että mitkä ovat ne puoluetyönmuodot, johon nykyihmiset tulevat ja mitä he ovat valmiita tekemään periaatteiden puolesta.

Kauniidenkasvojenilmiö voi osaksi johtua siitä, että puolueiden koneistot eivät toimi tänään katalysaattoreina, jonka kautta kehiin nousisi uusia tuoreita vetäjiä tai periaatteistaan vahvoja vaikuttajia. Menneinä vuosina järjestötyössä ihmiset kouliintuivat politiikan areenoille ja heidän käsitykset vahvistuivat kansalaisdemokratiasta ja tätä kautta puolueista nousi yhteiskunnan vallankahvaan merkittäviä kansalaisvaikuttajia.

Suomalainen yhteiskunta tarvitsisi uuden [1]"Koijärvi-liikkeen" ja uusia [2]Ville Komseja niin, että 2000-luvun epäkohdat nousivat parrasvaloihin. Orastavaa uutta kansalaistottelemattomuutta tänään edustaa kemijärveläinen Massa-liike, joka taistelee sellutehtaansa puolesta. Poliittisten puolueiden tulee kuunnella herkällä mielellä Massa-liikkeen kaltaisia kansalaisliikkeitä tai puolueet kusevat omaan nilkkansa. Osittain näin on jo käynyt Keskustapuolueelle Lapin kairoilla.


1]Koijärvi-liikkeen [2]Koijärvi-liikkeen veteraani Ville Komsi