1300409.jpg

Suomalaisen metsäteollisuuden omistajaohjauksesta on kiistelty Eduskunnassa niin, että istuntosali on paukkunut verbaaliakrobaattien sanojen helinästä. Hallitus on todistellut uutterasti sitä, että se ei voi puuttua pörssiyhtiön toimintaan kun se lopettaa kannattavaa selluteollisuutta, Kemijärveltä, vaikka se on suurin osakkeenomistaja yhtiössä.

Mutta [1]TeliaSoneran johdolle se on lähettänyt selvityspyyntöjä ja kyselyjä jo toisen kerran kuukauden sisällä kun ne tekevät markkinatalousperustein tietoliikennesupistuksia Suomen selkosilla.

Samaan hengen vetoon hallituksen ministeri on kovistellut lentoyhtiö, Finnairia, kun se myöhästelee turbolenseissä. Näitä hallitus kyllä holhoaa ja aivan oikein, näin suurimman osakesalkun omistajan tuleekin tehdä.

Mutta Stora Enson tapauksessa hallitus käyttäytyi kuin uhrilammas teuraaksi vietäessä. Kun nyt on kysymys koko Kemijärven kaupungin tulevaisuudesta vaikka hallitus vakuuttaa tehneensä voitavansa ja on tehnyt erilaisia toimenpiteitä vaurioiden korjaamiseksi niin käsittämättömän lammasmaisesti se on käyttäytynyt Stora Enson tapauksessa.

Olisi pitänyt ainakin järjestää kemijärveläisille sellunkeittoon jatkoaika niin, että korvaavien työpaikkojen suunnitelmallinen luominen olisi ollut mahdollista entiseen sellutehtaaseen. Korvaavaa teollisuutta on tulos liimapalkkitehtaan muodossa mutta se ei kykene työllistämään kuin osan entisistä sellunkeittäjistä.

Toivottavasti liimapalkkitehtaalla on menestymisen mahdollisuudet vuosiksi eteenpäin Kemijärvellä mutta sen menestystarinan näyttää vain Herra Aika. Suomalainen ns. savupiipputeollisuus, jonka osana metsäteollisuus on, näyttää olevan kovemman sopeuttamiskuurin kourissa kuin me tiedämmekään.

Eikö metsäteollisuus ole osannut lukea markkina-analyysejä paperintuotannosta oikein? Nyt kun alan rakennejärjestelyt vyöryvät vuolaana teollisuuden päälle kuin Vuoksen kosket. Metsäteollisuuden rakennekehityksessä on samanlaisia piirteitä kuin oli elintarviketeollisuudessa takavuosina, joka on nyt lähes kahden suuren elintarvikejätin temmellyskenttänä.

Näyttäisi siltä, että Suomen kansallisvarat, metsät, tulee jakamaan muutamat suomalaiset paperiyhtiöt lähivuosina. Vai onko nyt jo käynnissä kilpailu eurooppalaisista paperimarkkinoista?

Metsäteollisuuden omistajapamppujen olisi pitänyt lukea tulevat myrskynmerkit ajoissa ja ryhtyä vuosia sitten hallittuun rakennejärjestelyyn niin, ettei oltaisi nyt tehtaiden ja massajoukkoirtisanomisten tiellä. Lisäksi kun entisen lamapääministeri Ahon työryhmän raportti ennakoi Venäjän puutullikiistan vuoksi suomalaiselle metsäteollisuudelle myrskyisiä aikoja.


[1] TeliaSoneran omistusosuudet