1240376.jpg

Ihmisen aivot rekisteröivät valtavan tietomäärän ihmisen valveilla olonajan aisteja hyväksikäyttänen, josta silmät ovat yksitärkeimmistä. Riippuen ihmisen toimeliaisuudesta ja elinpiirin suuruudesta silmät ja aivot havaitsevat sekä yhdistävät erilaisia asioita. Ihmiset tarkkailevat ympäristöään eri tavalla, voin kertoa, että minä kuulun tarkkailija ihmisheimoon. Itse havainnoin pieniäkin asioita, joka osittain johtuu siitä, että harrastan valokuvausta sekä kirjoittamista.

Eräänä päivänä tein viisi omasta mielestäni mielenkiintoista havaintoa.

1. Katse havaitsi Taivaanvuohen: Valokuvaaja harrastajana käy alan näyttelyissä ja eräänä päivänä kävin valokuvanäyttelyssä Lapualla. Kuvanäyttelystä bongasin lintulajin, jota en ole luonnossa tavannut. Kuvan alla oli teksti Taivaanvuohi. Silmän ja mielen kohtaaminen Taivaanvuohen kanssa oli järisyttävä. Aivot pengastivat mielenlokeroista heti kesäisen päivän sekä erittäin hienon linnunlaulun taivaalta, jota olin ihmetellyt vuosia sitten.

2. Silmät havaitsivat mustan daamin: mustaihoisen ihmisen havainnointi täällä Pohjanmaalla pikkupitäjässä on erilaisuuden rekisteröintiä. En ole rasisti mutta heti tuli mieleen miksi tämä ihminen on näillä lakeuksilla. Meillä on jokaisella oma mielenkiintoinen henkilöhistoriansa ja se kiinnosti tässä mustassa daamissa.

3. Silmäni näkivät taulutelevisiota kuljettavat japanilaiset junamatkustajat Rautatieasemalla: Japani on tunnettu kehittyneestä elektroniikkateollisuudesta mutta mistä syystä ryhmä japanilaisia raahaa mukanaan paketissa olevaa taulutelevisiota Rautatieasemalla? Ilmeisesti he olivat tehneet edullisen taulutelevisiolöydön Lakeuksilta ja kuljettavat sitä nyt johonkin mutta minne, Japaniin? Se jää ikuiseksi arvoitukseksi mikä oli taulutelevision määränpää.

4. Silmäni näkivät lehdestä, että Nokian toimitusjohtaja oli nöyrtynyt pyytämään anteeksi: Anteeksipyyntö oli kohdistettu saksalaisille kun Nokia lopettaa Bochumin matkapuhelintehtaansa ja n. 2300 ihmistä saa potkut työstään. Anteeksipyyntö tuskin lohduttaa työpaikkansa menettäneitä. Mutta markkinakapitalistiyhtiöt ovat näköjään valmiita nöyrtymään kovan julkisen protestoinnin ja markkinoiden menettämisen pelossa. Kaiken lisäksi kun ko. maa on Nokian maakohtaisista markkinoista tärkeimpiä.

5. Katseeni havainnoi lehdistä ja televisoista, että EU:n on asettanut kovat ilmasto-ja energiatavoitteet: Tavoitteet ovat oikean suuntaiset mutta eikö koko maapallon pitäisi olla ilmastotalkoissa eikä vain eurooppalaisten kuten Kiinan, USA:n jne.? Luontoa kuluttavista tavoistaan ihminen ei luovu ennen kuin ollaan pakon edessä ja nyt pää on tullut vetävän käteen. Toivottavasti kykenemme tekemään muutoksen elämän tavoissamme niin, että ilmastomuutos hidastuu itsekkyydestämme huolimatta.