1188483.jpg


Vuodessa 2007 oli monia tapahtumia, joista uutisoitiin lehdistössä. Osa tapahtumista oli dramaattisia sekä osa tapahtumista oli yhteiskunnan kannalta myönteisiä asioita, jotkut niistä ovat jo painuneet historian hämärään. Mielipideverstaan mielestä vuoden 2007 kärki top viisi olivat uutisissa seuraavat asiat:


Dramaattiset tapahtumat


1. Paperiteollisuuden massiiviset tehtaiden lopetuspäätökset, joilla ovat syvälle käyvät vaikutukset koko yhteiskuntaan. Paperiteollisuuden alasajopäätökset hiertävät edelleen niillä paikkakunnilla, joissa tehtaat lopetetaan sekä valtiolta odotetaan erityistoimenpiteitä niille paikkakunnille, joista tehdas lopetetaan mm. Stora Enson mittavissa joukkoirtisanomisissa saa potkut n. 1500 ihmistä.

2. Jokelan koulutragedia, jossa kuoli tuusulalaisen koulun viisi opiskelija, rehtori ja terveydenhoitaja. He kuolivat koulun opiskelijan ammuskelun seurauksena. Suomalainen yhteiskunta joutui nyt tämän hirvittävän tragedia eteen, josta mielenterveysasiantuntijat ovat jo vuosia sitten varoittaneet poliittisia päättäjiä.

3. Nokia vesiskandaali, jossa juomaveteen oli vuotanut jätevettä usean päivän ajan. Vesikatastrofin

hallintaan saamisessa oli suuria vaikeuksia kun asiaa hoidettiin viranomaisten toimesta erittäin amatöörimäisesti. Vesikriisi jatkuu edelleen Nokialla ja osoitti kuinka haavoittuvainen vesihuolto Suomen kunnissa on.

4. Eläinsuojelujärjestön julkaisemat kohuvideot ja kuvat n. sadalta suomalaiselta maatilalta tuotantoeläinten kohtelusta tuotantotiloilla havahduttivat suomalaiset kuluttajat. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pikatarkastuksissa ei havaittu normaalista poikkeavaa mutta lähtemättömän tahraisen varjon se heitti eläintuotantotalouden ylle.

5. Terveydenhuoltoalan järjestön Tehyn palkkakiista, joka oli johtaa terveydenhuollon laajamittaiseen lamaantumiseen. Suomessa. Lakkovaroituksen antamiseen ajauduttiin hallituksen puoluepoliittisen toiminnan takia. Mutta Tehy lopulta onnistui puristamaan kohtuullisen sopimuksen itselleen. Sopimuksen saavutusten sisällön arvioiminen on kiinni siitä kuka sitä tarkastelee.

Positiiviset tapahtumat:

1. Suomalainen sisustus-ja vaatesuunnittelunikoni Marimekko myyntiin suomalaiselle omistajalle. Yrityksen entinen omistaja Paakkanen teki 2000-luvun suuren suomalaisen teon.

2. Balin tiekarttasopimus on alku maapallon ilmastomuutoksen estämiselle. N. 190 valtion yhteinen tahto pysäyttää maapallon ilmastomuutos. Ihmiskunnan kannalta maapallon ympäristön pelastaminen on ykköshaaste tulevina vuosina.

3. Palkansaajien työehtosopimusten syntyminen eri aloille ilman suuria lakkotaisteluja oli työelämää ja yhteiskuntaa vakauttava tapahtuma.

4. Eduskuntavaaleissa suomalaiset valitsivat Eduskunnan uudet jäsenet. vuosille 2007–2010. Lopputuloksesta voivat kaikki olla omaa mieltään mutta kansanvallan kannalta Eduskuntavaalit ovat merkittävä tapahtuma suomalaisessa yhteiskunnassa.

5. Työttömyysluvut ovat edelleen laskusuuntaisia vaikka paperi-ja elintarviketeollisuus irtisanoivat väkeä työstään.