1204620.jpg

 

Suomalaisten tavaroiden hintaralli käynnistyi heti kun kongi kummahti ja raketit räiskyivät uuden vuoden alkajaisiksi. Hintojen korotuksen aloittivat sähköntuottajat, jotka myyvät sikakallista sähkövirtaa kuluttajille niin, että ehkä kannattaisi pystyttää oma tuulivoimalla tuvan nurkalle ja aloittaa sähkön jauhamisen omiin tarpeisiin jos tuuliolosuhteet olisivat otolliset ko. myllylle. Hinta nousee edelleen vaikka vettä on tullut taivaan täydeltä vesivoimaloiden käyttövoimaksi.

 

Perässä seurasivat polttoaineenkorotukset, jota oli vauhdittamassa hallitus kun se korotti polttoaineveroa vedoten ympäristöpäästöihin ja kun bensaan lorautetaan samalla biopolttoainetta. Samaan ähkäisyyn kuljetusyrittäjät sanoivat kuljetushintojen paineiden nostavan kuljetuskustannuksia 10 prosentilla.

 

Hintarallivyöryyn yhtyi elintarviketeollisuus, joka ilmoitti ruoan hinnan nousevan ja on se nousutkin kun mm. maitolitrasta joutuu maksamaan keskimäärin kymmenen senttiä (markoissa 66 penniä) enemmän kuin viimevuonna. Erään suuren elintarviketuotantotalon toimitusjohtaja uskoo, että suomalaiset ovat valmiit maksamaan enemmän suomalaista ruoasta. Näin saattaa ollakin mutta maksettavahan se on kun ruoka pitää ihmisen hengissä, ellei nyt halua hautausurakoitsijan pakeille mennä.

 

Todennäköisesti myös lompsan sisältö sanelee pitkälti sen, minkälaista ruokaa ihmisten jääkaapista löytyy. Lompsan sisältö määrittelee myös sen, että kuinka monipuolista ravintoa ihmisillä on syötävänään, joka vaikuttaa toisessa päässä yhteiskunnan terveydenhuoltomenoihin.

 

Asumiskustannukset suomalaisilla ovat tähtitieteelliset jo siitä syystä, että täällä pohjoisella maanpallonpuoliskolla pitää satsata asumiseen ainakin toistaiseksi kylmyyden takia sekä suomalaisten enemmistö haluaa olla itsellisiä ja he asuvat mieluusti hulppeissa omakotitaloissaan.

 

Eräiden talousgurujen mukaan tämän loputtoman hintarallin laukaisivat viime vuoden syksyn palkankorotukset. Kyllä se on kukkua! Osatekijänä palkankorotukset ovat mutta koko asian selittäjä se ei ole mutta työantajat mieluusti selittävät asian näillä argumenteilla. Sanoisivat edes joskus, että sähkö on huippukallista, raakaöljyn tynnyrihinnat ovat kovia jne.

 

Palkansaajien on pyydettävä lisää euroja tilipussiin kun perushyödykkeiden hinnat karkaavat käsistä se on yksikertainen totuus tästä asiasta. Mutta todennäköisesti tämä loputon hintaralli jatkuu edelleen ja elinkustannukset nousevat vuosittain mutta karkaavatko elinkustannukset käsistämme? Se jää nähtäväksi.