1188490.jpg

 

Eettisen kuluttamisen [1]18 teesiä on naulattu Suomen Kuluttajaliiton alaisuudessa toimivan eettisen kuluttamisen nettisivustolle, jossa on huomioitu ihmisen tarpeelliset ja tarpeettomat kulutushyödykkeiden osa-alueet.

 

Teeseissä on monia hyviä ajatuksia, joihin on helppo yhtyä mutta 18 teesin pohjalta voivat kulutuskäyttäytymistä muuta vain ne, joilla siihen on varaa. Palkkatyöläisen on hankittava lähes poikkeuksetta sellaisia tuotteita, jotka sopivat kukkarolle eli valinta kohdistuu silloin halvempaan tarjottuun tuotteeseen, joka ei ole ympäristöystävällinen.

 

Kuluttajaliikkeen tulisi vaikuttaa siihen, että suomalainen elintarviketeollisuus ei keskittyisi tämän ennepää mitä se nyt on kun elintarvikemarkkinoilla on ainoastaan kaksi merkittävää tuotantolaitosta Suomessa. Nämä yksistään kykenisivät tuottamaan Suomessa syötävän ruoan, joka perustuu lihantuotantoon. Asia erikseen ovat muuhun ruokatuotantoon keskittyneet tuotantolaitokset.

 

Elintarviketuotannon kansainvälistyminen ja alan toimijoiden jatkuvan kasvun tavoitteet ovat osaltaan olleet vaikuttamassa siihen, että Suomessa mm. lihatuotanto on ns. teollista toimintaa. Ruoan tuotannon markkinat ovat sellaiset, että ruokaa kyetään tuottamaan vain tehokkaasti suurilla volyymeilla, että se kannattaisi tuottajalle ja jalostavalle elintarviketeollisuudelle.

 

Kuluttajat voivat äänestää vain ostopäätöksillään sellaisen muutoksen puolesta, että ruoantuotanto olisi ympäristön kuormituksen kannalta vähiten saastuttavaa. Samalla tulisi vaikuttaa kauppaketjuihin niin, että hypermarkettien elintarvikkeet eivät ole olisi ylipakattuja kun ostotapahtuma perustuu itsepalveluun.

 

Elintarvikkeet tarvitsevat nykykauppatoiminnasta johtuen, hygieniasyistä, tuotetta suojaavat pakkaukset. Ruoan tuotannon eettisissä teeseissä on utopioita, jotka eivät istu tämän hetkiseen suomalaiseen maatalouteen ja elintarviketuotantoon kun tiedämme olosuhteet, joissa kilpaillaan ruokatuotantomarkkinoilla.

 

Mutta valintoja kestävän kehityksen periaatteiden puolesta tulee tehdä maataloudessa, elintarviketeollisuudessa ja kuluttajien valinnoissa niin, että ympäristökuormitukset minimoidaan. Valinnat tulevat olla sellaisia, että ruoan monipuolisuus ja sen terveyspoliittiset tavoitteet ovat jokaisen ruoankuluttajan käytettävissä.