<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1166359.jpg

Kuvan lähdelinkki Wikipedia/wikimerdia

 

[1]Vesi on ihmisen elämälle elinehto, johon perustuu elämä yleensä, ilman vettä elämää maapalolla ei olisi nykyisessä muodossaan. Mutta kumma kyllä ihminen pyrkii tuhomaan aktiivisesti oman elinympäristönsä veden ja siinä samassa rytäkässä myös muiden elollisten elinolosuhteet.

 

Nykyihmisellä on tietämystä ympäristöstään, nyt niin paljon ettei kenenkään tarvitse väittää, että en minä tiennyt ympäristön saastumisesta mitään. Mutta ihminen on sellainen, ettei se muuta käytöstapojaan muuta kuin pakon edessä ja nyt se on edessä.

 

Olen ranskalaisen [2]Danielle Mitterrandin kanssa samaa mieltä siitä, että ihmiskunnan suurin ja yksi tärkeimmistä tehtävistä on maapallon pohjavesien suojeleminen ja veden tulee olla ihmisten perusoikeuksia. [3]Ilman vettä elämää ei olemassa ja se jakautuu maapallolla epätasaisesti. Puhtaan veden saatavuus tulee olemaan tulevaisuudessa valtapolitiikan väline ja enkä yhtään ihmettelisi jos puhtaasta vedestä syntyisi kansainvälisiä konflikteja.

 

Me täällä kotimaassa käytämme vettä tuhlailevasti sellaisiinkin tarkoituksiin, jossa ei tarvita juomakelpoista vettä mm. puhtaan pesuveden ja viemäröinnin puutteesta kärsii tällä telluksella 2,6 miljardia ihmistä. Puhtaan veden puute aiheuttaa lisäksi vakavia tautiepidemioita maailmalla. Puhtaan veden puutteen takia maailmassa kuolee 1,5 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta vuosittain (lähde: Unicef). Tuoreena esimerkkinä vedestä täältä kotomaasta on Nokian vesiskandaali.

 

Esimerkki veden mahdista: Bisnesmiehet ovat oivaltaneet myös veden arvon kauppatavarana kun he kauppaavat meille mm. vettä pullossa. Bisneksen tekijät kehittelevät meille useasti sellaisia tuotteita, joiden olemassa oloon ei ole mitään järkisyitä. Mistä löytyvät perusteet pullotetun veden kauppaamiselle esim. Suomessa? Vesi on Suomessa pääsääntöisesti juomakelpoista kun se tulee vesijohtoverkostosta.

 

[4]Pullotetun veden käyttö tuhoaa pohjavesiä ja lisäksi muovipullot ovat ympäristöongelma. Lisäksi veden kuljettamisella paikasta toiseen lisätään liikenteen aiheuttamia päästöjä. Monessa asiassa kuluttajat voivat ohjailla tuotteiden kulutustavaratuotantoa ostopäätöksillään. Tuotteita ei tuoteta kuluttajamarkkinoille, ellei niillä ole kysyntää se on markkinatalouden yksikertainen totuus.

 

Mikäli haluaa olla trendikäs (muotitietoinen), jota veden kuljettaminen mukana nykyään on, niin miksei vettä voi päästää vesikraanasta pulloon ja ota se mukaansa reissuilleen. Ihmiselle on annettu kyky johtopäätösten tekoon olisiko sellaisen tekeminen tässä asiassa nyt paikallaan?


[1] Vesi

[2] Ranskan entisen presidentin François Mitterrandin puoliso.

Hän on mm. tehnyt aloitteen veden kuulumisesta ihmisten perusoikeuksiin.