<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1114037.jpg

 

Suomalaiset ovat kohdanneet lyhyessä ajassa asioita, jotka järisyttävät ihmisten turvallisuuden tunnetta yhteiskuntaa kohtaan. Ensin tuli Jokela-tragedia sitten eläinskandaali ja nyt Nokian vesikatastrofi.

 

Nyt viimeistään on havahduttu siihen, että kuinka haavoittuvaisia yhteiskunnan perustoiminnot ovat. Vesi on elämänlähde, jolla on saastuessaan nyky-yhteiskunnan olosuhteissa massiiviset seuraukset kuten nyt Nokialla on nähty.

 

Monet ovat pitäneet puhdasta ja ihmiselle juomakelpoista vettä itsestään selvyytenä kun vesihanan aukaisee mutta, jota me käytämme surutta myös sellaiseen toimintaan mikä ei välttämättä tarvitse juomakelpoista vettä toimiakseen mm. wc-pöntön huuhteluun.

 

Kummallista asiassa on se, että saastuneen veden vuotaminen puhtaan veden verkkoon on tapahtunut monen päivän ajan. Asiaa pahensi vielä se, että vesijohtoverkko romahti Nokialla huuhtelu toimenpiteen seurauksena. Lisäksi kuntalaisille vesiasiasta tiedottaminen oli amatöörimäistä, jota kunnan viranomaistaho harjoitti. Samoin tällaisen vesiepidemian hallintaan saaminen on ollut harrastelijamaista Nokian kunnan viranomaisilta. Tällaisen kuvan on saanut kun asiaa on seurannut tiedotusvälineiden kautta.

 

Nokian kaupunginjohtajan anteeksipyyntö nokialaisilta on laihalohtu kun kuntalaiset ovat saaneet ankaran kolauksen luottamukselleen siitä, että kunnan vesihuolto olisi luotettavissa käsissä. Näin mittavan vesiepidemian kohdatessa ainakin tässä nimenomaisessa tapauksessa osoitti sen, että kuinka valmistautumattomia tämän laajuisen katastrofin varalta kuntaviranomaiset ovat.

 

Suomalaiset ja Suomen viranomaiset ovat saaneet lyhyessä ajassa kantapäänkautta opetusta siitä, että ihmisten luottamus turvallisen yhteiskunnan toimintaan tapahtuu monella tasolla, kuten nämä em. kolme suurta tragediaa ovat osoittaneet.

 

Suomalaisten viranomaisten on syytä tehdä lujasti työtä sen eteen, että ihmisten perusturvallisuuden tunne palautuu yhteiskuntaa kohtaan. Nokian vesikatastrofin selvittely syy ja seuraussuhteineen on aloitettava asianomaisten valtion viranomaisten taholta pikaisesti ja luotava sellainen valmiussuunnitelma, jolla estetään tämän luokan ihmisiä kohtaava epidemia.

 

Onni onnettomuudessa tämän epidemian osalta on se, että ihmishenkiä ei ole menetetty saastuneen veden seurauksena, ainakaan tällaista asioista ei ole raportoitu tiedotusvälineissä, Nokialta.