1166357.jpg


Ympäristösuojelun nimissä toimintaan useasti mielikuviin perustuvilla asioilla, johon on helppo yhtyä. Nyt ovat ympäristömuotina uusiutuvat polttoaineet, johon voidaan laskea kaikki se mikä uusiutuu tavalla taikka toisella esim. puu. Mielikuvilla johdetaan suoraan sanottuna useasti haraan kuluttajia kuten nyt kulkuneuvojen polttoaineeseen lisättävällä (1)bioetanolilla.

Usein miten perusraaka-aine tälle on, jostain tunnetusta maataloustuotannosta peräisin olevasta kasvista. Näille lakeuksille oli perusteilla etanolitehdas mutta hanke meni myttyyn, joka olisi suuressa mittakaavassa toteutuessaan ehkä yksipuolistanut alueen viljatuotantoa. Vaikka useissa [2]selvityksissä hurskastellaan, että etanolitehtaan raaka-ainetarpeet tyydytettäisiin maataloustuotannosta poistuneilla viljelymailla.

 

Mutta käytäntö on useasti karumpi kuin selvitysteksteissä annetaan ymmärtää. Bioetanolin raaka-ainehankinnan todennäköisesti tulee toteuttaa liiketaloudellisesti järkevästi niin, että tuskin tehtaan raaka-ainetta kyetään hyödyntämään pellonpientareilta.

 

Tässä yhdessä esimerkki tapauksessa suomalainen öljynjalostaja on lähtenyt biodieselin tuotantotoimintaan avaamalla maailman suurimman biodieseliä jalostavan laitoksen Porvooseen, jonka raaka-aine pohjautuu Kaakkois-Aasian sademetsäalueelta tuotavaan palmuöljyyn. Mutta bisnes on bisnestä tässäkin asiassa koska ko. jalostajalla on tarkoitus vallata ns. biopolttoainemarkkinat niin tämä tunnettu polttoainejalostaja on haistanut rahanhajun biopolttoaineesta. Näin se vaan on, että ympäristön säilyttäminen on sille vain ikään kuin sivutuote bisneksessä.

 

Todellisuudessa palmuöljyn käyttö on uhkaa sademetsille, jotka ovat tunnetusti maapallon keuhkot. [3]Greenpeacen mukaan palmuöljyä tuottavien puiden tieltä kaadettavat sademetsät tuottavat ilmakehään päästöjä niihin sitoutuneen hiilidioksidin muodossa että palmuöljyn jalostuksen rinnalla tulisi kehittää energiatehokkaimpia autoja sekä sademetsien raivaus palmuöljytuotannolle tuhoaa tuhansia kasvi-ja eläinlajeja.

 

Öljynjalostajan perustelut asiansa oikeutukselle ovat kestämättömät kun se sanoo, että se pyrkii ostamaan öljynsä sertifioiduilta tuottajilta. Greenpeacen mukaan tällä hetkellä ei ole yhtään palmuöljyn sertifioitua tuottajaa on ainoastaan olemassa palmuöljyntuottajille kriteereitä kehittävä järjestö eikä se edellytä, että kriteereitä noudatetaan.

 

Useasti kuluttaja luulee olevansa ympäristön asialla mutta itse asiassa se tukee useasti ympäristönsuojelun kannalta katsottuna tietämättään sellaisia ratkaisuja, jotka edes auttavat ympäristön tuhoutumista. Useasti meillä ihmisillä ei ole sellaista tahtotilaa, että selvittäisimme sen kaiken tarpeellisen ja tarpeettoman tiedon kulutushyödykkeiden ympäristövaikutuksista, joita käytämme. Tuotteiden kuluttajina meidän pitäisi pystyä luottamaan annettuun tietoon mutta karutotuus on useasti toisenlainen.


 [1] Bioetanoli [2]Selvitys biomatriaalista [3] Biopolttoaine