1135365.jpg 

Kuva on WWF:n / Pauli Merriman/ Itämeri

Maapallon ilmastosopimuksen etenemisestä päätettiin sitkeän kahden viikon neuvotteluprosessiin jälkeen kun n. 190 maata sitoutui YK:n 13. ilmastokokouksessa yleistavoitteisiin Balilla. Myönteistä asiassa on se, että nyt tehdyllä sopimuksella saadaan jatkoa Kioton sopimukselle. Ilmastokokouksessa sovittiin mm. ns. tiekartasta, joka ohjaa seuraavan kahden vuoden ajan neuvotteluja ja sopimus on tarkoitus allekirjoittaa 2009 Kööpenhaminassa.

Balin kokous osoitti sen miten maailman maiden edustajilla on vaikeaa luopua hitusenkin kansallisesta edustaan koko ihmiskunnan hyväksi. YK:n 13. Ilmastokokous olisi todennäköisesti päätynyt katastrofiin, ellei YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon olisi laittanut koko arvovaltaansa peliin kokousneuvottelujen aikana. Lisäksi muut maat painostivat Yhdysvaltoja sopimuksen taakse, johon se lopulta taipui. Sopimuksen syntyä jarrutti mm. Yhdysvallat, joka lähes sabotoi kokousta omilla vaatimuksillaan lähes loppuun saakka, kokous lähteiden mukaan.

 

Jokainen ymmärtää, että ihmiskunnan tulee sopeuttaa toimintansa, taloudelliset intressinsä ja muut toimintansa sellaiseksi, että maapallon ekologinen ketju kestää ihmiskunnan elämän täällä maapalolla. Maapallon kohtalo on ihmisten käsissä ja nyt jo on ryhdyttävä jarruttamaan ilmasto-ja ympäristömuutoksia yhteisillä päätöksillä. Nykymenolla olemme menossa kohti helvettiä ja koko ihmiskunnan tuhoutumista sen ennusmerkit on jokainen jo voinut todeta vain katsoessaan ympärilleen.

 

Balin kokouksessa ei kyetty sopimaan eri maita sitovia päästörajoituksia, joka on tämän sopimuksen heikoin lenkki. Maapallo tai pohjoisen pallopuoliskon eläimistö ja luonto eivät voi odottaa enää kahta vuotta vaan nyt jo tulee valtioiden tehdä yksipuolisia toimia ilmastopäästöjensä vähentämiseksi. Sopimuksen toteutumisen ensimmäinen etappi on vuoden 2012 jälkeinen aika mutta kestääkö ympäristömme sinne saakka nykyisen menon? Kun nykymenolla mm. energiankulutus kasvaa, teollisuuden päästöt lisääntyvät kasvavan teollisuustuotannon myötä jne.

 

Nyt jo maailman valtioiden olisi pitänyt sopia selvistä päästörajoitusten tasoista. Edellä mainittujen asioiden lisäksi kysymys kuuluu mitä toimenpiteitä ihmiset ovat valmiita tekemään henkilökohtaisella tasolla ilmastomuutoksen eteen? Ilmastomuutoksen torjunnassa ei riitä se, että toimitaan vain valtioiden tai teollisuuden tasolla vaan ihmisten tulee olla valmiita muutoksentielle henkilökohtaisessa ympäristökäytöksessään.

 

Kehittyneimmät maat eivät joudu luopumaan juuri mistään hyvästä kun otetaan uudenlaista ympäristöä säästävää tekniikkaa käyttöön, on vain uudenlaisten käytöstapojen opettelusta kysymys. Mutta yksi suurimmista haasteista on se, että miten ns. kehitysmaita kyetään auttamaan tässä nimenomaisessa kysymyksessä? Kun sanomattakin on selvää, että jokainen haluaa elämäänsä hyvät puitteet, että se olisi ihmisarvoista elämää. Nykytietämyksellään ympäristöasioista maapalloistunut maailma on suurten valintojen edessä.

 __________________________________________

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia voi lukea näistä linkeistä:

Helsingin Sanomat , WWF-Suomi, Luonnonsuojeluliitto,

Greenpeace-Suomi tai Greenpeace-Suomi