1033073.jpg

 

Lehtien suurselaajana olen kiinnittänyt huomioni siihen, että lehdissä yhteiskuntaa koskevat uutiset ovat perus-sävyltään yltiökriittisiä ja ongelmakeskeisiä. Myönnän, että suhtaudun myös itse kriittisesti erilaisiin yhteiskunnan asioihin mutta sanallisen kaaoksen keskellä kaipaa joskus myönteisiä uutisia maailman menosta.

Lehdet ovat täynnä uutisia murhista, pahoinpitelyistä, ryöstöistä ja muista ihmisten aiheuttamista ongelmista milloin pörssikurssit ovat menossa pohjalukemiin, yritykset potkivat ihmisiä työpaikoistaan, sairaanhoitoa uhkaa lakko, josta nämä sanasepot kirjoittavat provosoivaan tyyliin tai julkkisten kohelluksista niin että tällaisessa kehässä nämä uutiset pyörivät. Tällaisia tapahtumia on tietenkin ollut jo aikojen alusta mutta nyt ne kulkeutuvat ihmisten luettavaksi tai katsottavaksi tiedonvälityksen taukoamattomana rummutuksena.

 

Uutiskynnyksen ylittäminen on tänä päivänä entistä vaivalloisempaa, joten raflaavat uutiset kiinnostavat ja myyvät. Lehtien tekeminen on bisnestä siinä kuin muukin bisnes. Kirjoitukseni taustamateriaalia selatessani yritin löytää myönteisiä uutisia maailman menosta mutta harvakseltaan niitä löytyi. Yksi myönteinen uutinen oli se, että mediajätti Yahoo nöyrtyi pyytämään anteeksi kun sen antamat tiedot johtivat kiinalaisen toisinajattelija [1]Shi Taon pidätykseen.

 

Toinen myönteinen uutinen oli se, että eräs nurmolainen sukututkija oli onnistunut pelastamaan erään suomalaisen Amerikan-siirtolaisen suvun elämästä kertovan [2]430 valokuvan kokoelman, jossa on kuvattu suvun lähes koko Amerikan elämäkaari. Tämä pisti silmään ainoastaan siitä syystä, että itse olen valokuvauksen intohimoinen harrastaja.

 

Kolmas myönteinen uutinen oli se, että suomalaisten kansallisomaisuudeksi luettava Marimekko päätyi omistajavaihdoksen yhteydessä tukevasti suomalasiin käsiin, kiitos siitä kuuluu Marimekon entiselle omistajalle, jonka filosofiaan asia perustuu. Tätä voidaan pitää suurena suomalaisena tekona.

 

Missä ovat maailman myönteiset uutiset? Uutiset, jotka ovat parantaneet ihmisten elinolosuhteita, vieneet ihmisten kannalta tärkeitä asioita eteenpäin tai teot, jotka jarruttavat omalta osaltaan maapallon ilmastolämpenemistä. Onko hyviä uutisia olemassa ja mitä ne ovat?



[1] Shi Tao tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2005. Tämä tuskin olisi onnistunut ilman Yahoon luovuttamia tietoja. Lue lisää: Taloussanomat verkkolehti Anteeksi pyyntö

[2] Ilkka-lehti 3.11.2007 sivu 26: Amerikan albumi palasi juurilleen.