1097496.jpg
Kuvan eläimet eivät liitty millään tavoin nyt esillä oleviin tapauksiin.

Suomalainen maatalous sai lähtemätön tarhan, lähes "[1]Kainin merkin" kun eläinsuojelujärjestö Oikeutta elämille julkaisi järkyttävät kuvat ja videot eläinten kohtelusta n. sadalta tilalta Suomesta. Materiaalin he olivat keränneet salaa yön hiljaisina hetkinä ja kummallista tässä on se, että he eivät ole tehneet heti näkemästään ilmoitusta eläinsuojeluviranomaisille. Mutta heidän tarkoituksena on ollut nostaa skandaali näillä esimerkeillä Suomen maataloudesta kun he kampanjoivat ns. tehomaataloutta vastaan.

 

Mikä on suomalaisen ruoan alkutuotannon karu todellisuus maatiloilla? Tällainen kysymys nousee vääjäämättömästi jokaisen suomalaisen mieleen, jotka ovat joutuneet näiden dramaattisten kuvien ja tietojen ristituleen tiedotusvälineiden ja eläinsuojelujärjestön toimesta.

 

Tämän asian yhteydessä on sanottava painokkaasti, että uskoakseni pääsääntöisesti Suomen maatalouseläimiä maatiloilla kohdellaan asianmukaisesti. Mutta aina joukkoon sopii mätämunia, jotka pilaavat toiminnallaan myös niiden elinkeinon, jotka hoitavat eläimiään mallikelpoisesti sekä kaikkien säädösten mukaisesti.

 

Suomalaista eläinkasvatusta on pidetty malliesimerkkinä muulle Euroopalle. Nyt esille tulleet esimerkit maatalouseläinten kohtelusta ovat erittäin tuomittavia ja viranomaisten tulee ryhtyä ankariin oikeudellisiin toimiin niitä kohtaan, jotka ovat todistettavasti rikkoneet eläinsuojelumääräyksiä.

 

Mätämunien saattaminen edesvastuuseen on koko suomalaisen maatalouden ja ruokateollisuuden etu. Mutta nämä skandaalimaiset kuvat ja videot eläintenkohtelusta ovat vaurioittaneet vakavalla tavalla maatalouden ja ruokatuotannon julkikuvaa. Kuinka pysyvästi se jää nähtäväksi ja riippuu pitkälti viranomaisten toimista nyt esille nousseissa tapauksissa sekä viranomaisten on syytä tiedottaa suomalaisille avoimesti toimistaan tämän asian päiväjärjestykseen saattamisesta.