997985.jpg

 

Suomea on viety kuin pässiä narusta kun muut EU-maat jakelevat iskuja vyön alle. Pääministeri Vanhasen on syytä näyttää, että on Suomenisäntä yhdessä emäntien emännän Sirkka-Liisa Anttilan kanssa ja pitää Suomen maatalousedut kohtuullisella tasolla EU:n päätöksenteko syövereissä.

 

Suomi on nöyrtynyt kahteen kertaan EU:n sokeripäätöksen edessä ja nyt olisi aika suorittaa Suomenkin se ns. kuuluisa iltalypsy, jota harrastavat kaikki maat silloin kuin on kysymyksessä maan kansalliset maatalouspoliittiset edut. Viimeksi Italia ja Puola nöyryyttivät, jotka eivät tällä kertaa liittyneet maatalouteen, muita EU-maita vaatimuksillaan kun maat olivat, Portugalin Lissabonissa, sopimassa uudesta perussopimuksesta.

 

Salonkidiplomatialla, jota Vanhanen harrastaa, maa etuja ei EU-hyeenojen edessä hoideta. Tähän hyeenojen kuoroon ovat yhtyneet myös [1]Ruotsi ja Tanska kun on kysymyksessä Suomen elintärkeät ns. 141 maatalouden tukiasiat. [2]Suomen 141 tuki on sovittu Suomen liittyessä EU:n, jolloin sovittiin, että Suomi voi maksaa vakavien vaikeuksien tukea Etelä-Suomen maataloudelle. 

 

Nyt EU on vaatimassa tukeen tuntuvia leikkauksia, joka vaarantaisi vakavasti niin Suomen maataloutta kuin myös elintarviketeollisuutta. Lisäksi sillä on vakavat seuraukset koko suomalaiselle elintarvikeketjulle, johon ketjuun lukeutuvat myös tehtaissa työskentelevät elintarviketyöläiset. Asia kansallisesti niin tärkeä, että nyt olisi syytä pistää pelimerkit uusjakoon EU:n kanssa ja lopettaa se hissutteleminen, jonne Suomi on ollut rähmällään viime vuodet ja sitä on käytetty kynnysmattona mennen tulleen. Suomen olisi syytä tarkastella kenen kanssa se on yhteistyössä EU-asioissa kun mm. Ruotsi ja Tanska on liittynyt varjonyrkkeilevään joukkioon EU kabineteissa Suomea vastaan.

 

Olen harvoin Keskustan politiikkojen kanssa samaa mieltä Suomen asioista. Mutta nyt olen! Olen samaa mieltä Eduskunnan maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppän kanssa siitä, että Eduskunnan ei tule hyväksyä EU:n uudistussopimusta ellei Suomi saa tyydyttävää ratkaisua aikaan Etelä-Suomen 141-tuesta.

 


[1] Ruotsi ja Tanska kampittavat maatalouden 141-tukea

[2] 141-tuki <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />