1014513.jpg

Kuva: Stora Enson Oulun tuotantolaitos

 

Suomalainen paperiteollisuuden [1]jättiyhtiön Amerikan valloitus päätyi viiden miljardin tappioon. Suomalaiset paperinjätit ovat itse aiheuttaneet tukijan mukaan umpikujan liiallisella investoinnilla aikakauslehtipaperin tuotantoon.

 

Metsäteollisuuden ahdinkoon on muitakin syitä mutta tämä on yhdelle yhtiölle megaluokan bisnestappio, joka ravisuttaa koko yhteiskuntaa sekä se aiheuttaa monenlaisia jälkijäristyksiä monella suunnalla. Metsäteollisuuden napamiesten virhearvioinnista maksetaan hirvittävä lasku, johon osallistuvat kaikki suomalaiset veronmaksajat.

 

Tämä rökäletappio suomalaiselle paperinjalostukselle realisoituu niille 1500 ihmiselle, jotka irtisanotaan työpaikastaan ja heidän lähiomaisilleen sekä yhteiskunnalle. Mutta yritysjohto pällistelee ja pesee käsiään virhearvioinnista selittelemällä asiaa ottamatta vastuuta siitä, että ovat aiheuttaneet megaluokan katastrofin suomalaiselle yhteiskunnalle ja paperityöläisille.

 

Jättiluokan virhearvioinnin tehneelle yhtiön hallituksella ja toimitusjohtajalle ei ole minkäänlaista yhteiskunnallisia vastuita siitä, että he ovat aiheuttaneet kyvyttömällä bisnes-strategialla kuoliniskun niille paikkakunnille, Suomessa, joissa paperitehtaiden savupiippu kylmenee. [2]Luulisi 1 551 700 euron vuosi palkalla, jota maksettiin entiselle toimitusjohtajalle, saavan parhaan bisnesvisionäärin, joka olisi luotsannut läpi karikoiden suomalaisen metsäteollisuuden jättiyhtiön.

 

Storan katastrofin mittasuhteet ovat valtavat ihmisille ja yhteiskunnalle vaikka valtio riensi apuun julistamalla lopettavat tuotantopaikkakunnat erityistukialueeksi. Vanhasen hallituskabinetti ensireaktioissaan on ollut hurskastelevan toiveikas siitä, että Suomen taloustilanne ja työvoiman kysyntä työllistäisi irtisanottavia paperityöläisiä. Valtion erityistukitoimenpiteiden tulee olla riittäviä, että irtisanottavat työllistyisivät oikeisiin töihin mutta tässä asiassa on yhteiskunnalla mittava savotta edessä.

 

Minkäänlaista vihjettä Stora Enso ei ole antanut siitä, että millaisella panoksella se osallistuu pois potkittavien työläisten ja tuotantopaikkakuntien jaloilleen nostamiseen tehtaiden sulkemisen jälkeen niin, että se siitä yhteiskuntavastuusta. Laskun maksavat aina tavalliset ihmiset kun markkinakapitalismi tekee yhteiskuntaa vaurioittavia virhearviointeja.


[1] Stora Enso <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

[2] Lähde: http://fi.wikipedia.org/ Härmälä oli Stora Enson toimitusjohtajana myös Suomen suurimpia palkansaajia. Hänen saamansa palkka, palkkiot ja bonukset vuonna 2006 olivat 1 551 700 euroa.