963407.jpgKuva: Usa:n Olympiakomitea.

 

Katumuksen syväkosketus on satuttanut lopulta amerikkalaista pikajuoksijaa Marion Jonesia, vai onko hän kohdannut lopulta hyvän Jumalansa? Hän on myöntänyt käyttäneensä dopingia ennen Sydneyn vuoden 2000 olympialaisia. Piikiteltynä hän juoksi kolme kultaa, kaksi pronssimitalia sekä huumeiselle uralla on juostu 1999 ja 2001 MM-kisamitalit.

 

Jones väittää, että ettei tiennyt saaneensa valmentajaltaan näitä aineita. Syövätkö urheilijat sokeasti heille tarjottuja aineita kysymättä aineenantajalta että, Hei mitä nämä pillerit tai juomat ovat? Tämä on kuin toisinto erään suomalaisen juoksijan käryämisestä ko. aineista, jolloin hän väitti, että eräs urheilussa mukana oleva talonmies oli ottanut kupista väärät pillerit. Nyt Jones pyytää armoa ja anteeksiantamusta urheilufaneilta.

 

Aikoinani arvostin Jonesin urheilusuorituksia Sydneyn Olympialaisten ajoilta ja olen ihaillut hän juoksujaan sen jälkeenkin. Olen miettinyt käryepäilyjen tultua julki sitä, että mikä ja mitkä tekijät saavat urheilijat käyttäytymään näin idioottimaisesti. Siinä vedetään kerralla matto alta sen kaiken alta mitä on kovalla työllä ehkä saavutettu.

 

Tiedetään, että urheiluntähtien sponsorisopimukset ovat miljoonaluokkaa mutta kunniallinen omatunto ei näytä merkitsevän mitään kun kovissa urheilukisoissa pitää menestyä sponsorisopimuksien takia. Kummalliseksi Jonesin asian tekee vielä se, että hänen aikaisemmat aviosiipat kuulantyöntäjä C.J. Hunter ja sprintteri Tim Montgomery ovat kärynneet aineista.

 

Onko tällaisista urheilutähdistä enää esimerkiksi urheileville nuorille? EI! ellei urheilu menestystä tule normaalein metodein niin silloin on vikaa valmentajassa, valmennusjärjestelmässä tai urheilijassa itsessään kaiken lisäksi elämä on sellainen, että aina ei voi voittaa. Urheilun ympärillä pyörii valtaisa bisnestoiminta ja urheilijoille on tarjolla kaikenlaisia piristeitä. Tiedossa on, että pelkällä ruisleivällä mitaleja ei saavuteta mutta voisi sitä urheilla yhdessä sovittujen pelisääntöjen puitteissa, vai voiko? Ei tämä Suomikaan ole lintukoto tämän asian suhteen.

 

Täällä kotikulmilla liikkuessa näkee hevosen päänmittaisten kossien, salibandymailakassit olkapäillä, juovan R-kioskin kulmilla [1]Red Bullia tai Battery energiajuomia. [2]Energiajuomabisnes on bisnestä virvoitusjuomatehtaille kun sitä myytiin vuonna 2004 yli 2,7 miljoonaa litraa. Alkaako piristeiden käyttö jo nappulaikäisten urheilusta?

 

[3]Elintarviketurvallisuusvirasto ei suosittele näitä juomia lapsille kofeiinipitoisuuden vuoksi. Lue lisää täältä Ovatko energiajuomat turvallisia?  Urheiluseurojen tulisi tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa nämäkin asiat ja puuttua asiaan kertomalla nuorille energiajuomien vaaroista kun tiedossa on, että mm. vuonna 2001 kohu juomista toi esille mm. kolmen ruotsalaisnuoren äkkikuolemat, joissa energiajuomilla epäiltiin olleen osuutensa.