943175.jpg

 

Suomalaiseen terveydenhuollon tutkimuksiin kuuluu röntgenkuvien ottaminen tutkittavista ihmisistä. Etelä-Pohjanmaalta kuuluu kummia mikä nyt ei olisi uutta, täältä ovat lähteneet erilaisia toimintatapoja, joista kaikki ei ole kunniaksi pohjalaisuudelle.

 

Nyt lääketieteen informaatioteknologiaa käyttävä seinäjokelainen [1]yritys aikoo lähettää Intiaan, Kolkataan (Kalkuta) röntgenkuvia tukittavaksi suomalaisista potilaista. "Oi Luojani Mun" – varjele minua Kolkatalta niin ettei mahdollisia minusta otettuja röntgenkuvia tutkisi muu kuin suomalainen lääkäri tai radiologi. En epäile intialaisten lääkärien kykyä tulkinta röntgenkuvia mutta musta-aukko on se, että miten kuvia tulkitaan oikein lääketieteellisien perustein, jotka vaikuttavat jatkohoitotoimenpiteisiin sekä suomalaisten sairaudet ovat todennäköisesti toisenlaisia kuin intialaisten.

 

Käsittääkseni kaikki potilasta koskevat tiedot tulee olla käytettävissä kun suoritetaan lääketieteellisiä arvioita potilaan terveydellisestä tilasta myös intialaisella lääkärillä. Kuka kantaa vastuu silloin kuin potilaan röntgenkuvien arvioinnit, jotka voivat olla virheellisiä, vaikuttavat hoitopäätöksiin ratkaisevasti? Suomen säteilyturvakeskus ilmoittaa, että Suomessa otetaan vuosittain n. 4,2 miljoonaa röntgenkuvaa. Niitä tulkitsevat Suomen 572 työikäistä [2]radiologia ja potilaita hoitavat lääkärit. Mitä terveydenhuollon tai tietosuoja lait mainitsevat asiasta jos em. dokumentteja lähetetään esim. intialaiseen lääkärikeskukseen?

 

[3]Potilas voi kieltää periaatteessa asiakirjojen luovutuksen lakiin vedoten mutta toteutuuko kielto käytännössä niin se on eri asia. Terveydenhuollon äärimmäinen kilpailuttaminen on johtanut siihen, että terveydenhuollon kustannustehokkuus ajattelusta johtuen suomalaisten röntgenkuvien tutkimiseen haetaan halvinta palveluntarjoajaa vaikka se sijaitsisi maan rajojen ulkopuolella.

 

Lähestulkoon kaikissa terveydenhuollon vastuutapauksissa vastuunkantajia ei löydy, kun tehdään virhearviointeja hoitotoimenpiteissä. Kuka on silloin vastuussa jos potilaan terveyteen vaikuttavat röntgenkuvat tulkitaan virheellisesti intialaisessa lääkärikeskuksessa? Potilasvakuutuskeskus korvaa sairaaloiden henkilökunnan tekemiä hoitovirheitä mutta raha ei korvaa henkisiä ja fyysisiä vammoja. 

 

Useasti potilasta ei kuunnella kun näitä vakavia arviointivirheitä tapahtuu, tästä on lukuisia esimerkkejä ollut julkisuudessa. Potilaan kuuntelemisen jalontaidon opetteleminen ja potilaalta tulevan olennaisen tiedon erittely on myös hoitohenkilökunnalle (myös lääkäreille) haastavatehtävä kun kaikki potilaan hoidon osa-alueet kootaan yhteen.

 

Potilaan kannalta hoitovirheessä on aina vakavasta asiasta kysymys, on hoitovirhe kuinka pieni tahansa.[4] Potilasvahinkoja ilmoitettiin Suomessa 2006 n. 7940 ja korvauspäätöksiä annettiin n. 18 703. Lukujen perusteella suomalaisessa terveydenhuollossa olisi vakavan pohdinnan paikkaa siinä, että miten potilasvahingot voidaan minimoida terveydenhuoltotyössä.



[1] Yhtiön suurin omistaja Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri.

[3] Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 9.2.2007/159

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070159