796805.jpg

Beijingin (Peking) valmistautuu kesäolympialaisiin, jotka ovat Kiinan pääkaupungissa vuoden 2008 elokuussa, n. 368 päivän kuluttua maailman huomio kohdistuu [1]Taivaan Temppelin juurelle. Kiinan kommunistihallinnolle oli valtava propaganda voitto se kun Kansainvälinen Olympiakomitea myönsi vuoden 2008 kesäkisat maalle.

 

Olympialainen henki on tänään kaukana siitä mitkä ajatukset olivat [2]ranskalaisella paroni Pierre de Coubertenilla nykyaikaisista olympialaisista. Nykyolympialaiset ovat taloudellisen, suurvaltapolitiikan ja mediajulkisuuden karheassa syleilyssä, jolla kiillotetaan kisat saaneen maan julkisuuskuvaa sekä eristetään kansainvälisen pääoman sijoittumista ko. maahan. Olympialaisten henki on jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, että Kiinan viranomaiset polkevat systemaattisesti ihmisoikeuksia sekä sananvapautta maassaan.

 

Kiinan kansalaisten sananvapauden rajoittamiseen kansainvälisessä internetverkossa ovat osallistuneet sellaiset maailmalla tunnetut it-yhtiöt kuin Google, Yahoo ja Microsoft mm. [3]Yahoo on luovuttanut sähköpostiviestejä Kiinan viranomaisten käyttöön, joita he käyttivät kiinalaista toimittajaa vastaan. Taustalla näiden yhtiöiden operoinnille ovat taloudelliset kun pelissä ovat valtaisat Kiinan informaatiomarkkinat. Vastalahjaksi nämä yhtiöt tulevat todennäköisesti saamaan Kiinan internetmarkkinoiden yksioikeuksia. Mutta edellä mainittu sopii hyvin Kiinan kommunistihallinnon vallanvälineisiin.

 

Kiinalaisten internetsensuuri puree myös meidän ammattiosaston sivustoon kun sitä yrittää avata Kiinasta käsin. (kokeile http://greatfirewallofchina.org/) Olen samaa mieltä siitä, että internetin törkysivut saisi sulkea, jolla Kiinan kommunistihallinto on perustellut sensurointia.


Mutta jos asialliset tiedonvälityksen sivustot sensuroidaan ja näin estetään demokraattisten mielipiteiden yms. esittämisoikeudet tai tiedon hankinta. Niin se on kansalaisten mielipiteenvapauden ja demokraattisen tiedon saannin oikeuden vastaista syrjintää.


Olympialaisten varjolla Pekingin viranomaiset ilmoittivat keväällä 2006, että hallinnollisten pidätysten käyttöä laajennetaan, että "häiritsevä käyttäytyminen" saadaan kuriin ennen vuoden 2008 olympialaisia. Pidätyksen voi tehdä poliisi, jopa kolmeksi vuodeksi ns. hallinnollisella päätöksellä. Kiinan valtaville taloudellisille markkinoille pääseminen edellyttää maan viranomaisten toiveiden kuulemista ja silloin ihmisoikeudet ovat pieniä kysymyksiä pääomalle.

 

Olympialainen aate on myyty suuryhtiöille kun kisojen järjestäminen nykyisessä mammuttiluokassaan on hyperluokan taloudellinen haaste Kansainväliselle Olympiakomitealle, joka tarvitsee sponsoripääomaa kisojen järjestelyihin. Olympialaisen urheiluliikkeen olisi syytä tehdä johtopäätöksiä liikkeen tulevaisuudesta ja palata olympialiikkeen perustajan Coubertin jalanjäljille. Vai onko se enää mahdollista kun olympialiike on kansainvälisen pääoman tukevassa liekanarussa. Mutta tarvitsevatko urheilijat enää tällaista areenaa? kun kisoissa ei enää pärjää kaurapuurolla ja sitkeällä harjoittelulla.

 

Ateenan Olympialaiset vuonna 2004 olivat esimerkki siitä, että myös eräät urheilijat tarhasivat tehokkaasti taloudellisten intressien takia Olympia-aatetta ja vielä kotikisoissa Olympialehdon siimeksessä sekä samalla kreikkalaiset joutuivat maailman silmissä kansainväliseen ja kansalliseen häpeään.

[1] Taivaan Temppeli Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Taivaan_temppeli "eli Tiantan on Pekingissä sijaitseva temppeli, jossa Ming- ja Qing-dynastioiden aikana (1368 - 1911 jaa.) keisari kävi uhraamassa taivaan jumalalle joka vuosi talvipäivän seisauksen aikana. Temppelissa rukoiltiin mm. menestystä sadonkorjuulle, ja yleisestikin kiitettiin taivaan jumalaa ja pyydettiin menestystä tulevaisuudelle. Temppeli valmistui 1420 jaa. Ming-dynastian keisari Yonglen valtakauden aikana ja se on alueeltaan suurempi kuin Kielletty kaupunki, koska keisari, jota pidettiin taivaan poikana, ei uskaltanut rakentaa itselleen suurempaa asumusta kuin taivaan jumalalle.

[2] http://www.noc.fi/olympiakasvatus/olympia-aate/

"Olympialiikkeen pyrkimyksenä on rakentaa rauhallisempaa ja parempaa maailmaa kasvattamalla nuoria urheilun avulla, ilman syrjintää ja Olympian hengessä ymmärtämään paremmin toinen toisiaan ystävyyden, solidaarisuuden ja reilun pelin periaatteiden mukaan".

[3] Lähde:  http://www.amnesty.fi/ Amnesty International Suomen verkkosivut "Kiinalainen toimittaja Shi Tao, joka tuomittiin keväällä 2005 kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, hän oli lähettänyt Yahoo-sähköpostiosoitteestaan ulkomaille viestin, jossa hän kertoi Kiinan propagandaviranomaisten medialle antamista rajoituksista. Viranomaiset saivat vihiä viestistä, ja pyysivät internet-yhtiö Yahoota luovuttamaan tietoa sähköpostin käyttäjistä. Yahoon antamia tietoja käytettiin oikeudessa todisteina Shi Taoa vastaan. Yahoo siis osallistui Kiinan viranomaisten pyynnöstä aktiivisesti toimittajien sananvapauden kahlitsemiseen. Shi Tao on edelleen vangittuna. Amnestyn mukaan hän on mielipidevanki, joka on tuomittu sananvapautensa rauhanomaisesta käyttämisestä".