716038.jpg

Ilmastomuutoksen tietoisuuden lisäämiseksi järjestetään (järjestettiin 7.7.07) jättimäinen rock-konsertti ympärimaailmaa mutta muuttaako se todellisuudessa ihmisenmieltä muuta kuin hetkellisesti. Useasti tällaisissa jättitapahtumien seurauksena muutos on hetkellinen mutta todellista muutosta se ei tuo ihmisten käyttäytymiseen.

 

Toivottavasti tällainen megajulkisuus lisää osaltaan ihmisen kunnioitusta luontoa kohtaan! mutta itse konsertit ovat ympäristön saastuttajia koska ne tuottavat mm. [1]25 000 tonnin hiilidioksidipäästöt. Ympäristöpäästöjen lisäksi Live Earth konserttien yleisö jättää jälkeensä valtavat jätemäärät. Järjestäjät ovat kehittäneet vaihtoehtoisia ratkaisuja konserttien ympäristöhaitoille. Lontoon konsertissa ruoka tarjotaan syötäviltä lautasilta tai Sydneyn konsertin osallistujat saavat pääsylipun yhteydessä ilmaisen joukkoliikenteen lipun.

 

Lisäksi konserttien televisiointi ja ohjelman seuraaminen tuottaa sähköenergian tuottamiseen liittyviä päästöjä. Ympäristötietoisuuden ja maapallon pelastustyössä tarvitaan monenlaisia toimia, että ihminen ryhtyy myös toteuttamaan henkilökohtaisessa elämässään ns. kestävän kehityksen periaatteita.

 

Yksi konsertin tähdistä (?), joka esiintyy Lontoossa, Madonna, haluaa konsertin harjoitus-session ajaksi 12 laatikkoa mansikoita, kahdeksan täysipituista peiliä, hyppynarun, yorkshireläistä teetä, vihreää luomuteetä ja vaniljan hajuista ilmanraikastinta, medialehti Daily Starin mukaan. Tähän tyyliin nämä konsertin ns. tähdet toimivat henkilökohtaisella tasolla ilmasto muutoksen edessä. Tähdet näyttävät käyttävän tätäkin media julkisuutta hyväkseen, tokin joukossa on mukana myös sellaisia, jotka ovat aidosti huolissaan maapallon ympäristöntilasta.

 

Ympäristö tietoisuuden nostamiseksi pitäisi toimia tavallisten ihmisten parissa. Megakonserttien järjestelykuluilla olisi tehty monenlaisia vaihtoehtoisia kampanjoita satsaamalla esim. rahoitusta ympäristöjärjestöille. Tämän satsauksen tulisi tehdä Yhdistyneiden Kansakuntien YK:n johdolla ja valvonnassa.

 

Ilmastomuutos näkyy jo laajamittaisesti pohjoisella maapallon puoliskolla rankasateina ja ikäjäätikköjen kiihtyvänä sulamisena. [2]Täkäläisessä valtalehdessä eräs entinen pääministeri piti ilmaston muutosta mahdollisuutena maaseudulle kun bioenergian kysyntä kasvaa jne. Mutta nyt on jo tiedossa, että biopolttoaineiden vaatima kasvituotanto tulee nostamaan ruuan hintaa maailman laajuisesti kun se syrjäyttää viljelytuotannolta maa-alaa samalla kun se muuttaa ruuantuotannon perusteita.

 

Tavallisen ihmisen mahdollisuudet vähentää maapallon ilmastomuutoksen vaikutuksia ovat; säästää käyttämäänsä energiaa, kierrättää tavaroita, [3]jätteitä, käyttää mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennevälineitä. Muutoksen tekeminen vaatii myös maailman laajuisia toimia kaikessa teollisessa tuotantotoiminnassa, joissa tuotetaan tavaroita ja hyödykkeitä ihmisille. Mutta käykö niin kuin kaikissa ympäristöä säästävissä toimenpideohjelmissa on käynyt, että ihmisten ja valtioiden itsekkyys ajaa edelle kun todellisia päätöksiä pitäisi tehdä ympäristöä säästävissä toimenpiteissä. Kuten Kioton ilmastosopimukselle on käymässä, jota ei ole ratifioinut edes maailman suurin energian kuluttaja Yhdysvallat. Eli muutoksia ei tehdä toimintatapoihin muuta kuin pakon edessä.

 

Ympäristön tilasta ja toimenpiteistä sen säästämiseksi ihmiskunnalla on jo nyt riittävästi tietoa mutta em. Live Earth konserteilla voidaan nostaa kenties hetkellisesti ihmisten muutosalttiutta ja mieleen jää kytemään ehkä ajatus siitä, että (tarttis tehdä jotain) tulevat ihmissukupolvet eivät saisi perinnöksi elämiseen kelvotonta elinympäristöä.

[1] Lähde; Uutistoimisto Reuters

[3] Puolet Suomen metaanipäästöistä tulee kaatopaikoilta. Metaani on 23 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Suomen tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä 70 prosenttia aiheutuu henkilöautoliikenteestä.