<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1818072.jpg

 

Venäjän sotatoimet [1]Georgiassa ovat johtaneet myös hyökkäykseen (2) internet-verkossa kun georgialaisten valtioelinten tiedoteverkkoihin kohdistettiin palvelunestohyökkäyksiä. Näillä operaatioilla pyritään vaientamaan, niin kuin tässä tapauksessa, georgialaisten tiedonvälitys.

Sotatoimia tullaan kohdistamaan myös nykyajassa valtioiden virallisiin tiedotuskanaviin ja tietoverkkoihin kun hyökkäyksenkohde pyritään saamaan polvilleen. Venäläisillä separatisteilla on myös tällaisesta verkkosodasta kokemusta kun he halvaannuttivat Viron valtioelinten tiedotuskanavat pronssipatsas kiistan aikana vuonna 2007 kun yksitekijöistä lähetti hyökkäyspyynnöt Viron valtion sisältä tietokoneeltaan.

Georgian verkkohyökkäysten takana saattavat olla bittiseparatistit, jotka ovat internet verkostoituneessa globaalissa maailmassa verrattavissa, sotakomentojärjestelmän ulkopuolisiksi taistelijoiksi eli terroristeiksi. Tulevaisuuden sodat ja konfliktit tullaan käymään osaksi tietoverkoissa, jolloin hyökkääjä (t) ottavat haltuunsa konfliktikohteen tietoinfrastruktuurin.

Tapahtumat Georgiassa ovat edenneet konfliktiin monen asian summana, jossa on mukana suurvalta-ja energiapolitiikkaa (Venäjän öljyputki kulkee Georgian läpi Turkkiin), Georgian sisäpolitiikkaa sekä maan poliittisen johdon syrjäyttämiseen tähtäävää toimintaa kuin kapinamaakunnan Etelä-Ossetian huomattavasta venäläisvähemmistöstä.

Mutta Venäjän todelliset pyrkimykset ovat vain Kremlin poliittisten johtajien piirustuslaudoilla ja ne suunnitelmat paljastuvat vasta jonkin ajan kuluttua. Konflikteista yleensä suurimman kärsimystaakan kantavat siviilit kuten olemme nähneet kuvista Venäjän pommitusten jäljiltä Georgiassa.


[1] http://fi.wikipedia.org/wiki/Georgia  

(2) Digitoday