1149914.jpg

 

Metsäjätti Stora Enso ilmoitti lokakuussa, että se sulkee Suomessa paperitehtaita ja antaa potkut n. 1500 paperityöläiselle. Paperia ja sen johdannaisia Stora Enson mielestä valmistetaan liikaa Suomessa, jopa niin, että kannattavia paperitehtaita pitää sulkea, kuten Kemijärvellä tapahtuu. Lisäksi puupulan kerrotaan olevan sitä luokkaa, että sellukattilat pitää pysäyttää ja vielä kun Venäjä ropsauttaa puutullit niin sellukeitto on täysin mahdotonta Suomessa, vai onko?

 

Lisäksi metsäkapitalistin sydäntä hiertää kun Suomen paperityöläiset ovat niin körmyjä, että se lisää sellukeiton vaikeutta Suomessa. Kaiken kukkuraksi Suomi-niminen valtio on sen suurin osakkeen omistaja ja äänivallasta sillä on yhtiössä 25 prosenttia. Mutta ei hätää. Stora Enso on iskenyt silmänsä ja kyntensä Venäjän puumarkkinoille.

 

Tosin yhtiö ilmoitti jo heinäkuussa, että se suunnittelee uusia sellukattiloita Nižni Novgorodin lähialueelle Venäjälle. Rahaa tahkotaan nyt siellä missä se "halvemmalla saadaan". Raaka-aine ja työläiset saadaan polkuhinnalla, kuten nyt nähtiin valtion Musiikkitalon perustuksien monttutyömaalla, kaksi euroa tunnilta ja that is shit.

 

Markkinakapitalisin tärkein käyttövoima on edelleen se, että sen tulee tahkota euroja omistajilleen minimoimalla ns. kustannukset tuotteiden tuottamisesta. Mutta sitä kohtuuden periaatetta markkinakapitalismissakin voisi noudattaa ja tuloksen tekijöille kohtuullinen korvaus europinojen kasvattamisesta. Mutta selvää on, että tehtaiden tulee olla kannattavia sekä kaikki tässä kehässä olevien tulee taloudellisesti tulla toimeen.

 

Tuskin tässä tasavallassa on kohtuullista jakaa optiomiljoonia sellaiselle johtajistolle, jotka ajavat konsernitehtaat kuralle. Kuten tässä tapauksessa 1 551 700 euron vuosiansiota nauttineen johtajan toimenpiteiden ansiosta sellunkeittoseikkailut päättyivät noloon lopputulokseen Pohjois-Amerikassa, jolloin yhtiön taloustulokseen kirjataan 37 miljoonan euron tappiot. Herra Aika tässäkin tapauksessa tulee näyttämään ajetaanko savupiiput kylmiksi Suomi-neidon paperitehtaissa tyystin vai jatkuuko paperituotanto muulla tavoin täällä metsien maassa.