923962.jpg

Eduskuntavaalien tiimellyksessä keväällä mm. Kokoomus antoi lupauksia tasa-arvotuposta naisvaltaisille aloille. Lupaukset olivat suurta poliittista retoriikkaa, jota Kokoomus on harrastanut lähiajassa myös muissa yhteyksissä. Poikkeukselliseksi sen tekee se, että yleensä työmarkkinasopimukset on tehty palkansaajakeskusjärjestöjen kesken, joita valtio on tukenut esim. veroratkaisuilla. Eli nyt luvattiin [1]Kokoomuksen poliitikkojen suulla fyffeä lompakkoon suoraan yhdelle palkansaajaryhmälle.

 

Yhteiskunnan ylläpitämien terveydenhuollon työpaikkojen työntekijöiden keskuudessa suoritettiin ns. suuri puhallus, jolla eduskuntavaaliäänet valuivat [2]"Suomen Toivon - Kokoomuksen" piikkiin osittain, olisi tietysti mielenkiintoista jos joku neropatti yliopistosta tutkisi asiaa kävikö näin, mutta näppituntuma on se, että lupauksilla oli vaikutusta eduskuntavaalin lopputulokseen. Mutta koko vaalin loppu tuleman selittäjä em. asia ei ole. Valtiontalouden totuuden valjettua Kokoomukselle sen päästyä, meidän Matin, porvarihallitukseen niin se on kääntänyt takkia tasa-arvotupon tiimoilta niin tiuhaan, että sivullista hirvittää. Tasa-arvotupon rustaajat (tasa-arvo tupo on sinänsä kannatettava) puhuivat suulla suuremmalla.

 

Nyt julkistettu valtionbudjetti vuodelle 2008 antaa tasa-arvotupoon tukea 150 miljoonaa euroa ja se tarkoittaa n. 40 euroa per/ lärvi kuukaudessa julkisten alojen työntekijöille tulevalle vuodelle. Kaiken lisäksi Kokoomuksen suuri puhallus kaadetaan nyt kuntien niskaan, joista useimmat ovat lähes suoritustilassa kuntatalouden osalta. Kokoomuksessa pyykätään nyt ankarasti, että vaalisyötti saataisiin pestyä lumen valkoiseksi.

 

Jyrki-pojalla on uskottavan selityksen löytäminen kiven alla vaikka nyt hän sanoo, ettei ole puhunut tällaisia tasa-arvo palkkaratkaisusta mitä nyt hoitohenkilökunta odottaa saavansa, kun vaaleissa kalasteltiin hoitohenkilöstön ääniä Kokoomuksen laariin. Ihan nyt pieneksi neuvoksi Jyrki-pojalle, että totuus, totuus ja totuus ei pala tulessakaan. Kunnian miehenä kannattaisi sanoa, että mokasin kun puhuin tasa-arvopalkkaratkaisusta täsmentämättä asiaa mitä se tarkoittaa julkisen sektorin osalta.

 

Kaiken tämän sirkuksen keskellä nämä julkisten alojen työntekijät ovat eri mieltä siitä, että miten valtiontuki palkkapottiin kohdennetaan. Asia tuli hyvin ilmi torstaina (20.9.) TV:n A-Talkin ohjelmassa, jossa vastakkain asettelu meni työntekijöiden, Tehyn ja OAJ:n, edustajien keskinäiseksi nokitteluksi, jolla työnantajajärjestö tulee hekumoimaan pitkään.

 

Lakkorumpujen päristely hoitoalalla etenkin [3]Tehy:ssä voimistuu päiväpäivältä vaikka käsittääkseni neuvottelutulosta ei ole käsitelty edes vielä Tehyn ja [4]Superin hallinnossa. Lakkoaseen käytöstä nämä kaksi hoitoalanjärjestöä ovat ainakin tutkivien journalistien mukaan eri mieltä. Tasa-arvo palkkaratkaisusta näyttää tulevan hoitoalan henkilöstölle via Dolorosan tie (kärsimysten tie), jonka veristä pyykkiä pestään vielä kauan sen jälkeen kun hoitohenkilöstöä tyydyttävä ratkaisu sitten joskus saadaan aikaan. Terveydenhuolto henkilöstön työntekijäkunnalle näyttää jäävän mustapekka käteen kilvoittelussa paremmasta palkka-arvostuksesta, josta tavalliset palkansaajat maksavat jokapäiväisen leipänsä.


[1] Ote Kokoomuksen vaaliohjelmasta; "2 Seuraavalla tulopoliittisella kierroksella on koulutettujen, naisvaltaisten alojen palkkoja nostettava reilusti. Nyt tarvitaan tasa-arvotupo. Valtion on korotetulla valtionosuudella tuettava sellaista kuntasektorin palkkaratkaisua, jossa koulutetuille ja naisvaltaisille aloille – kuten hoitoalalle - maksetaan keskimääräistä suuremmat palkankorotukset".

http://www.suomentoivo.fi/main.site?action=binary/file&id=3&fid=292

[2] http://www.suomentoivo.fi/main.site?action=siteupdate/view&id=2

[3] Tehy on maamme suurin terveys- ja sosiaalialan tutkinnon suorittaneiden alalla työskentelevän sekä alalle opiskelevien ammattijärjestö. Jäsenmäärä on 124 000. http://www.tehy.fi/

[4] Suomen Lähi-ja perushoitaja liitto Super. Jäseniä 68 000.

 http://www.superliitto.fi/