<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

818720.jpg

Tv-lähetysten [1]uusi aikakausi alkaa n. 19 päivän päästä kun lähetykset digitalisoituu ja [2]vitsaukset alkaa. Lähetys-signaali ei ilmeisesti tule kotivastaanottimiin tasalaatuisesti kun ruutuun tulee useasti ja toistuvasti katselun aikana teksti, että kanava on salattu tai sitä ei ole saatavissa sekä [3]pikseli ruudut ovat häiritseviä ohjelmankatselussa. Television tekniikasta se ei pitäisi olla ainakaan kiinni kun sen on ostettu n. vuosi sitten eli digiohjelman lähetystekniikassa on ongelmia. Sellainenkin ihme on nähty, että Ylen molemmat kanavat olivat kymmenen minuuttia tavoittamattomissa mutta pöllölaakson aamulähetys pyöri täysillä samanaikaisesti.

 

Digitalisoinnin [4]triumfissa luvattiin suurten päälliköiden toimesta monipuolisempia ohjelmia, vuorovaikutteisuutta jne. Ylen pohjanoteeraus oli kun Yle24 kanava muutettiin Extra-kanavaksi ja koko kesän siellä on mulkoillut haukka suurilla silmillään tai karhuperhe sekä muurahaisarmeija, joten se siitä laadukkaista ohjelmista.

 

Ylen suureelliset haaveet kanavasta olivat sellaiset, että Suomessa pyörisi ympärivuorokautinen uutiskanava mutta Suomen tapahtumat sopivat yhteen pääuutislähetykseen, joita toistetaan muissa uutislähetyksissä kuin uutismantraa kuten tapahtuu aamutelevision uutislähetyksissä. Myönnettävä on, että digiboksi on tuonut kuvalaatuun parannuksen mutta muuta hyötyä siitä ei ole ollutkaan.

 

Digitalisoinnin alkuhuumassa katsojalle luvattiin pelimerkit kouraan mutta nyt joutuu näpsyttelemään vähintään kolmea kapulaa, että pysyy ohjelmakanavilla. Digitalisoinnin myötä kanavamäärät lisääntyvät mutta jos ohjelmat ovat pelkästään ns. tositelevisio-ohjelmia niin keppoiseksi ohjelmatarjonta-anti jää, jonka on jo osoittanut monet uudet kanavat, jotka ovat ns. maksullisia kanavia.

 

Digitalisoinnin alkuvaiheessa, Digita Oy, joka huolehtii radio-ja televisiolähetysten jakelusta muuttaa kanavapaikkoja, jolloin joutuu myös vastaanottaja säätämään kanavat uudelleen mieleisekseen. Syksyn kuluessa tullaan näkemään se, että millaista ohjelmatarjontaa eri kanavilla on mutta digitalisoinnin alkuvaiheet eivät näytä ohjelmatarjontaan tuovan mitään uusia laatuohjelmia ellei nyt lasketa uudeksi ohjelmatarjonnaksi sitä, että EXTRALLA mulkoilee haukan silmät tunnista toiseen.

 

Tulevaisuudessa televisiotekniikka kokee uuden muutoksen kun HD-tekniikka eli teräväpiirtolähetykset otetaan käyttöön. HD-teknikka tarvitsee taas oman HD-boksinsa, ellei televisiolaiteessa oli valmiina HD Ready-merkintää. Mutta se tulee ainakin aluksi ennustajaeukkojen mukaan koskemaan elokuva ja muiden erikoiskanavien lisäominaisuuksia. Digitalisoituihin televisiolähetyksiin olisi ehkä pitänyt siirtyä vasta sitten kun HD-tekniikka on käytettävissä television lähetysjakelussa.