Elintarviketyöläisten liitolla on neljä sopimusalaa; liha-, maito-, painimo-ja teollisuuden alat virallisesti mutta voisi sanoa, että niitä on viisi kun sopimuksissa vaivihkaa mainitaan ylläpito-osastot tarkoittaen laitoshuoltoa. Liitolle on solmittu uusi työehtosopimus mutta laitoshuollolle se ei antanut oikeastaan mitään muuta kuin ns. yleiskorotukset koska allekirjoituspöytäkirjassa ei ole halaistua sanaa laitoshuollon asioista, niin että kait tekstikysymykset jatkuvat entisellään. Laitoshuoltoon kuuluvat jäsenet eivät ole aktiivista ja äänekästä sakkia pitämään ääntä ja tuomaan esille omia asioitaan liiton hallintoelimissä.

 

Olen pitänyt ammattiyhdistysliikkeen jäseniä pääsääntöisesti sellaisina, että he ovat solidaarisia toisilleen mutta vuosien varrella on saanut huomata, että tämä on aika raadollista puuhaa silloin kun toinen työkaveri ottaa työjohto-oikeuden toiseen työntekijään nähden ja käyttäytyy sikamaisesti toista työläistä kohtaan sekä ihmisarvon vastaisesti. Ymmärrän toki sen, että tuotantokoneiden käytettävyys on suorassa suhteessa tuotannon työntekijöiden palkkoihin. Mutta tuotantovälineiden käytettävyys ei ole aina huoltojoukkoista kiinni kun työantaja on saattanut valita sellaisen koneen, joka ei sovellu tai on häiriö altis väline tuotteiden tekoon tai välineiden korjaaminen on ollut kiinni tekniikanjohdon päätöksistä. Työpaikoilla tai tuotantolinjoissa pitäisi kyetä tarkastelemaan laaja-alaisesti työyhteisön asioita ja työntekoa. Muutamia vuosia taaksepäin ilmapiiri tuotantolinjoissa ei ole ollut parasmahdollinen ja se oli jopa vihamielinen tekniikan ammateissa olevia kohtaan.

 

Olen ollut ymmärtävinäni, että tekniikanjoukoissa käsitetään, että tämä työ on yhteistä palettia sekä samaan tulokseen tähdätään eli palkkaus on kohdallaan kaikilla tekijöillä. Liiton tes-toiminta ei takaa tasapuolista kohtelua laitoshuollon ammateissa työskenteleville. Laitoshuollon edunvalvonnassa on erityispiirteitä, joita tulisi ottaa huomioon työehtosopimuksia tehtäessä. Laitoshuollon tehtävä ja työkenttä on oleellisesti muuttunut kun elintarviketeollisuutta on automatisoitu ja koneellistettu rivakasti 90-luvulla. Tekniikan ammateissa työskentelee tänään pitkälle koulutettuja työntekijöitä, joiden palkkausasia tulee huomioida työehtosopimuksissa kun tämä palkkatyö on pääsääntöinen tulolähde työntekijöillä. Palkkauksen jälkeenjääneisyys on eräässä tuotantolaitoksessa aiheuttanut sen, että ns. rivistä on poistunut tämän vuoden puolella jo n. 14 henkilöä sekä kesälomien jälkeen virtaulos todennäköisesti jatkuu paremmille mansikkamaille. Samoin kuin uusien työntekijöiden virta tyrehtynyt kun on keskusteltu palkkauksesta.

 

Liiton tulisi rivakkaan tahtiin perustaa liittoon laitoshuollon (ylläpito-osastojen) tes-jaosto, jonka tehtävänä on paneutua laitoshuollon työntekijöiden asioiden kuntoon saattamiseen mm. palkkauksessa ja muissa työehdoissa. Liiton tulee olla johtotähtenä silloin kuin ollaan luomassa uusia palkkausjärjestelmiä työpaikoille. Mutta nyt käytäntö menee siihen, että työntekijät neuvottelevat itse sellaisia palkkausjärjestelmiä esim. laitoshuoltoon, jotka tyydyttävät sen työpaikan tarpeita kun liitolla ei ole yhteisiä raameja asiasta kaikille työpaikoille.

 

Yleinen ilmapiiri työpaikalla ei ole luottavainen sen suhteen, että liitolla olisi kykyä hoitaa erityisammateissa työskentelevien elintarviketekniikan osaajien edunvalvontaa. Oireena siitä esim. on se että työntekijät ovat itse käynnistäneet neuvottelut palkkausjärjestelmän luomisesta, joka olisi oikeuden mukainen kaikille elintarviketekniikan osaajille.

 

Ammattiyhdistysliikkeen toiminta on ollut solidaarista toimintaa samassa asemassa olevien kesken mutta tänään siinä hallitsevana piirteenä on ammattiryhmäkuntainen toiminta eli niin kuin eräs edesmennyt henkilöstöpäällikkö sanoi, että " ne ottaa jokka pystyy".

 

Elintarviketekniikan osaajien osalta yleinen ilmapiiri työpaikallani on sellainen, että on yks' hailee missä liitossa sitä ollaan kun euroja kilahtaa vähän palkkapussiin tilipäivänä. Asiaa voi yrittää perustella muilla tes:n tekstikysymyksillä mutta kun ihminen on raadollinen ja näkee vain sen mitä pankkitili näyttää saldoa, josta pitää maksaa esim. asuntolainat ja muut elämisen kustannukset ajallaan.